Vrijeme čitanja 4 minuta
Prikaži više

Vrijeme je za sportske aktivnosti u prirodi! Što je potrebno za sigurno uživanje?

Aktivnosti u prirodi kao što su šetanje, hodanje i planinarenje nude mnoštvo blagodati za čovjeka. Zbog toga što je riječ o fizičkoj aktivnosti, imaju pozitivan učinak na čovjekovo tijelo i odličan su izvor vitamina D dobivenog od sunca. Aktivnosti u prirodi pogodne su i za čovjekovo mentalno zdravlje jer čovjek ima priliku razbistriti glavu u miru, na svježem zraku. Isto tako, sportske aktivnosti i sami boravak u prirodi oslobađaju um od stresa i teškoća koje nosi užurbani život. No, važno se dobro pripremiti i zaštititi od potencijalnih ozljeda kao što su žuljevi, manje ranice ili uganuća uz Hansaplast flastere i druge preparate.

U nastavku, donosimo čitav spektar pozitivnih učinaka na zdravlje koje aktivnosti u prirodi imaju:

  • popravljaju kardiovaskularno zdravlje i pomaže u smanjenju masnoga tkiva
  • smanjuju povišeni krvni tlak te pomažu u borbi protiv dijabetesa i srčanih bolesti
  • pomažu u jačanju mišića nogu, stražnjice i leđa te držanju tijela
  • snižavaju razine kolesterola i triglicerida
  • poboljšavaju aerobni kapacitet
  • sprječavaju nastanak i usporavaju razvoj osteoporoze
  • pomažu u koordinaciji i osjećaju za prostor
  • promiču kognitivno zdravlje
  • popravljaju spavanje
  • popravljaju raspoloženje
  • pomažu u rješavanju stresa.

Treba li se fizički pripremiti za aktivnosti u prirodi?

Kao i kod svake aktivnosti potrebno je, prije svega, dobro se zagrijati i na kraju istegnuti, kako se ne bi riskirala sportska ozljeda, što je posebice moguće nakon višemjesečne stanke i tjelesne nepripremljenosti. U takvim slučajevima, već jedan pogrešan pokret noge ili zaokret tijela mogu biti dovoljni da uzrokuju manje ozljede koje, ako se zanemare, narušavaju elastičnost mišića i pokretljivost zglobova, i to uz posljedice poput uganuća, iščašenja, istegnuća, "škripanja" u zglobovima, ukočenih ramena ili bolnih leđa. Stoga, priprema za boravak u prirodi ne treba se shvaćati olako, posebice ako se radi o fizički napornoj aktivnosti kao što je planinarenje. Odradite umjereno zahtjevne treninge u teretani ili u udobnosti vlastitog doma, a neposredno prije određene aktivnosti u prirodi napravite statičko istezanje nogu, ruku i ramena i odradite vježbe otvaranja zdjelice poput dubokog čučnja, širokog čučnja i istezanja bočnih strana trupa. Nemojte zaboraviti zagrijati kukove, koljena i zglobove (nožne i ručne). U slučaju oslabljenog koljena ili ručnog zgloba, upotrijebite Hansaplast učvrsne zavoje.

Najčešće ozljede zadobivene tijekom aktivnosti u prirodi

Uz fizičku pripremu, prije upuštanja u sportsku aktivnost u prirodi, potrebno je osvijestiti i najčešće ozljede koje se zadobivaju, a da se spriječe na vrijeme ili adekvatno liječe na licu mjesta.

  1. Žuljevi

    Žuljevi su gotovo pa nezaobilazan dio sportskih aktivnosti, naročito kada se u njih upusti s neadekvatnom sportskom obućom. Kao rezultat trenja, na koži nastaju mjehurići, zbog čega se tekućina nakupi i nabubri među nadraženim slojeva kože. Ako se žuljevi ne tretiraju pravilno, oni mogu izazvati infekciju. Nastanak žuljeva moguće je izbjeći pomoću odgovarajućih čarapa (bez šavova) i obuće koja odgovara vremenskim uvjetima. Ako osjetite da nastaju, stavite Hansaplast S.O.S. flaster protiv žuljeva kako biste spriječili njegovo pucanje. Ukoliko pukne, ispraznite preostalu tekućinu, očistite ranu Hansaplast sprejem za dezinfekciju rana, a potom nanesite Hansaplast mast za obnavljanje kože kako biste ste smanjili rizik od infekcije. U tom slučaju zahvaćeno područje prekrijte vodootpornim flasterom.

     

  2. Istegnuti ili uganuti gležanj

    Već neravan teren, umor i/ili loše položeno stopalo o tlo može uzrokovati iščašenje gležnja. Trauma može biti uzrokovana pretjeranim pokretom ili zaokretom stopala te "pomicanjem" zgloba iz čašice. Kod trčanja ili planinarenja moguće je doći do ozljeda uzorkovanih prenaprezanjem i učestalim mikrotraumama, čije će stanje dodatno pogoršati nošenje neadekvatne obuće. Riziku od ozljeda izložena su i koljena i pete, točnije, Ahilove tetive. Ukoliko dođe do ozljede, procijenite koliko je teška. Što prije zamotajte nogu, legnite, povisite je i po mogućnosti na nju stavite led.

     

  3. Bol u koljenu i upala zglobova

    Neki sportaši i rekreativci izloženi su riziku bolova u koljenu koja se može javiti zbog prevelike pregažene kilometraže i neprikladnih cipela. Neki čak mogu osjetiti bolove u koljenima i zglobovima, bez obzira radi li se o ovim čimbenicima. U tim slučajevima, kao potpora poslužit će  Hansaplast učvrsni zavoj za koljeno. Ipak, moramo podsjetiti kako je najučinkovitiji način ublažavanja boli u koljenu jačanje mišića koji se stabiliziraju i podupiru zglob i koljena.

     

  4. Opekline od sunca

Jedna od vodećih ozljeda uzrokovana obitavanjem i bavljenjem fizičkim aktivnostima vani su opekline od sunca. Prije izlaganja suncu, potrebno je nanijeti zaštitni faktor (minimalno SPF 30) i ponovno ga nanositi svaka dva sata. U slučaju potrebe za dodatnom zaštitom, trebali biste nositi UPF odjeću i sunčane naočale sa 100 %-tnom zaštitom od UV zraka.

Spriječite i liječite

Dolaskom toplijih dana, uvjeti za sportske aktivnosti su sve idealnije, pa time više vremena provodimo vani. No, potrebno je imati na umu, da se nezgode događaju svima. Zato je važno znati kako se osigurati i djelovati u slučaju zadobivanja neke od ozljeda. Nastavite dalje uživati u prirodi. Sigurni i nezaustavljivi uz Hansaplast.

Povezani članci

Povezani proizvodi