Vrijeme čitanja 3 minuta
Prikaži više

Prednosti i nedostaci vježbanja kod kuće

 

Odlazak u teretanu nije jedini način dobre tjelovježbe. Vježbanje kod kuće može biti jednako učinkovito. Dok teretana pruža namjenski prostor, vježbanje kod kuće nudi veću fleksibilnost i može biti učinkovitije. Sve ovisi o tome kako ćete koristiti svoje vrijeme i opremu da maksimalno iskoristite svoj trud. Koristite učvrsne zavoje za maksimalnu sigurnost prilikom vježbanja.

 

Vježbanje kod kuće: da ili ne?

Bez obzira što odlučili, trebali biste odabrati ono što najbolje odgovara vašem životnom stilu i postavljenim ciljevima. Prednosti i nedostaci vježbanja kod kuće uključuju:

Prednosti

  • Praktično je. Možete preskočiti prometne gužve i ne morate izlaziti iz kuće ili vježbati u određeno vrijeme.
  • Birajte između raznih mogućnosti vježbanja. Možete koristiti aplikaciju, gledati video ili pratiti treninge uživo.
  • Isplativo je. Ne morate plaćati članarinu u teretani i nema potrebe za otmjenom ili skupom opremom za učinkovitu tjelovježbu.

Nedostaci

  • Lako je pronaći isprike kod kuće. Ako niste sami motivirani, mogli biste doći u iskušenje da preskočite svoje treninge, skratite ih, ili budete ometeni u izvedbi.
  • Prostor bi mogao biti problem. Možda nemate otvoreni prostor, kao što je dvorište, ili kakvu prostranu prostoriju.
  • Možda ne znate ispravan oblik za sve vježbe. Kod kuće nema trenera kao što ih možda ima u teretani. To znači da biste se mogli ozlijediti, pa je najbolje da se držite vježbi s čijom ste ispravnom izvedbom upoznati.

 

Kako izgleda učinkovito vježbanje kod kuće?

Učinkovito vježbanje ne mora trajati dugo, niti je potrebna oprema poput teških utega. Isprekidani intervali vježbanja po 10 minuta tri puta dnevno mogu biti jednako učinkoviti kao jedna sesija u trajanju od 30 minuta.

Za vježbanje iz udobnosti doma ne treba vam ni komplicirana oprema. Ukoliko živite u višekatnoj stambenoj zgradi ili kući, trčanje ili hodanje uz stepenice nekoliko puta pomoći će vam u povećanju snage u nogama, kao i u ubrzanju rada srca.

Važno je započeti, a evo i nekoliko smjernica kako:

Osigurajte dovoljno prostora za vježbanje. To bi moglo biti mjesto u vašoj spavaćoj sobi, radnoj sobi, terasi ili čak u dvorištu ili na terasi. Trebali biste imati dovoljno mjesta barem za prostirku i da možete ispružiti ruke u svim smjerovima, a da ne udarite ništa.

Planirajte svoje treninge. Odredite dane i vrijeme za vježbanje, a da ne zaboravite, postavite podsjetnike ili alarme na svoje mobilne uređaje. Ako imate problema s motivacijom, vježbajte s članom obitelji ili prijateljem. Razne fitness aplikacije i videozapisi za vježbanje također vam mogu pomoći da održite motivaciju za vježbanjem.

Ne zaboravite se zagrijati i istegnuti. Hodanje, vožnja biciklom ili dinamične vježbe poput skakanja odlično su zagrijavanje. Na kraju treninga odradite lagano istezanje svih mišića koji su bili aktivirani tijekom glavnog dijela tjelovježbe.

Kombinirajte kardio vježbe. Preskakivanje užeta, ples uz omiljene pjesme, trčanje, šetnja ili aerobik ubrzavaju otkucaje srca, što znači da su dobri i uspješni oblici kardio vježbi.

Koristite vlastitu težinu. Aktivnosti s vlastitom težinom, ako se izvode ispravno, mogu biti jednako učinkovite kao i dizanje utega za izgradnju mišića. Prilagođavanjem treninga i povećanjem intenziteta ili trajanja tijekom vremena, izvući ćete maksimum. Imajte na umu:

  • Isprobajte izdržaje, iskorake, čučnjeve, penjanje uz stepenice i sklekove kao odlične vježbe s vlastitom tjelesnom težinom.
  • Povećajte udio vježbi s vlastitom tjelesnom težinom povećanjem broja ponavljanja po treningu.
  • Pravilno izvodite vježbe kako biste spriječili ozljede. Zamolite stručnjaka da ispravi vašu izvedbu ili pogledajte online poduke prije nego što se upustite u nove treninge.

Na poslijetku, pokušajte doći do 30 minuta vježbanja dnevno, pet dana u tjednu.

Krećite se sigurno

 

Vježbanje kod kuće sigurno je i učinkovito dok poduzmete sve mjere opreza. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego počnete vježbati kod kuće, osobito ako imate zdravstvenih poteškoća ili se oporavljate od ozljede. U slučaju oslabljenih zglobova ruku ili koljena, upotrijebite Hansaplast učvrsne zavoje. Budite sigurni i nezaustavljivi uz Hansaplast.

Za vježbanje iz udobnosti doma ne treba vam ni komplicirana oprema. Uzmite krpu za brisanje i bočicu vode i pokrenite se! Za sigurnost u pokretu - tu je Hansaplast.

Povezani članci

Povezani proizvodi