Vrijeme čitanja 4 minuta
Prikaži više

Sve što trebate znati o vježbanju: Prednosti odlaska u teretanu

Poznata je činjenica da redovita tjelovježba koristi zdravlju uma i tijela. Povećava energiju i mišićnu masu, smanjuje rizik od određenih zdravstvenih stanja i pomaže u kontroli težine. Štoviše, poboljšava raspoloženje i omogućuje dulji život. Osim toga, dovodi do povećanja fleksibilnosti i protoka krvi u tijelu.

Kako točno vježbe i treninzi u teretani pomažu u postizanju kondicije i održavanju zdravlja? Mnogo je opcija u teretani kada su u pitanju vježbe i njihove izvedbe. Dakle, puno je mogućnosti za istraživanje i odabir optimalnih vježbi potrebnih pojedincu i adekvatnih u odnosu na njegovu fizičku spremu.

Koje su prednosti vježbanja u teretani?

Tjelovježba u teretani je učinkovita, što je i znanstveno dokazano. Proces je dugotrajan, ali je jedan od najboljih načina za očuvanje zdravlja. Stoga, ukoliko se planirate upisati u teretanu, ili produžiti članstvo, ne morate dvojiti u donošenju ove odluke. U nastavku slijede prednosti vježbanja u teretani.

  1. Dinamično je

    Jedna od prednosti vježbanja u teretani je ta što pruža nekoliko načina tjelovježbe, pa svakodnevni odlazak u teretanu ne mora biti uobičajena aktivnost. Preporuča se da odrasli imaju minimalno 150 minuta umjereno intenzivnog treninga ili 75 minuta aerobne aktivnosti jakog intenziteta tjedno. Osim toga, trebalo bi se uključiti dva ili više dana vježbi za jačanje mišića koje uključuju sve glavne mišićne skupine.

    U početku se ovo vjerojatno čini kao dugotrajan i naporan proces. Međutim, ako se te minute rasporede na tjedan dana, vidljivo je kako ih je lako uklopiti, pogotovo ako se u teretanu odlazi dan.

     

  2. Poboljšava tjelesne funkcije

    Svakodnevna tjelovježba jača srce i omogućuje mu da pumpa učinkovitije uz manje napora. Također održava krvni tlak i razinu šećera u krvi u normalnom rasponu te održava razinu kolesterola pod kontrolom. Osim toga, pomaže u upravljanju simptomima depresije i tjeskobe. Svakodnevno vježbanje u teretani smanjuje i rizik od razvoja određenih stanja kao što su dijabetes tipa 2, metabolički sindrom i osteoporoza. Također, pomaže u održavanju razine masti pod kontrolom i ubrzava metabolizam.

     

  3. Ojačava i oblikuje tijelo

    Dobro je poznato da vježbe pomažu u jačanju tijela. Međutim, vježbanje u teretani posebno je planirano kako bi se organizam vratio u formu. Pomaže u povećanju snage, fleksibilnosti i brzine.

    Ovisno o veličini teretane, moguće je imati sve pod jednim krovom, a potrebno za ostvarivanje postavljenih ciljeva:

    Kardio oprema - Većina teretana posjeduje kardio sprave poput stepenica, sprave za veslanje, bicikla i trake za trčanje. Ovisno o zdravlju i fizičkoj spremi, preporučljivo je vježbati na većini navedenih sprava kako bi se ostvarilo više od 30 minuta kardio vježbe, tri do pet dana u tjednu.

    Vježbe snage - Odlazak u teretanu najmanje dva do tri puta tjedno pomaže u održanju mišićne mase i jakosti, održavanju zdravlja kostiju i kontroli tjelesne mase. Važno je usredotočiti se na vježbe za cijelo tijelo, za svaku od glavnih mišićnih skupina.

    Grupni treninzi – Priključivanje grupnim treninzima jedna je od prednosti vježbanja u teretani. Grupni treninzi nisu korisni samo za jačanje srčanog i ostalih mišića, nego i za motivaciju i ohrabrenje za vježbanje s drugim ljudima.

     

  4. Potiče kvalitetan san Primijećeno je da ljudi koji vježbaju spavaju bolje od onih koji ne vježbaju. Vježbe u teretani omogućuju miran san, što zauzvrat pomaže u jutarnjem buđenju puni energije. Međutim, vježbanje preblizu vremena za spavanje daje energiju, što zauzvrat ometa raspored spavanja.

Ne pretjerujte s tjelovježbom

Redoviti odlasci u teretanu imaju mnoge benefite za zdravlje. Međutim, previše dobrih stvari može imati i negativne učinke, pogotovo uz dozu neopreznosti. U slučaju svakodnevne tjelovježbe, svakako je potrebno obratiti pozornost na sve znakove i simptome pretreniranosti:

  • pad performansa
  • ·nemogućnost vježbanja u duljem trajanju i na intenzivnoj razini
  • upala mišića koja se povećava iz dana u dan
  • pretjerano znojenje
  • ukočeni mišići, posebno mišići na nogama
  • ponavljane ozljede poput prijeloma, istegnuća mišića, uganuća i bolova u zglobovima
  • želja za preskakivanjem napornih treninga i nedostatak entuzijazma

Jedini način oporavka od pretreniranosti je odmaranje. Stoga je preporučljivo uzeti barem jedan dan odmora u tjednu kako bi se tijelo oporavilo. Štoviše, važno je održavati uravnoteženu prehranu za izgradnju mišića. Također je važno biti hidratizran, pa je neophodno piti najmanje 8 čaša vode svaki dan. Također, u slučaju vježbanja s oslabljenim, bolnim zglobovima i mišićima u regiji oko njih, potrebno je zaštititi ih. Upotrijebite Hansaplast učvrsni zavoj za koljeno ili zglob ruke za bezbolan i učinkovitiji performans u teretani. Budite sigurni i nezaustavljivi uz Hansaplast.

Važnost teretane

Teretana je mjesto gdje osoba uči o samoj sebi. Pomaže u shvaćanju što je dobro za tijelo i um, a važna je za fizički i psihički napredak. Vježbanje čini osobe sigurnima u sebe, što rezultira i napretkom u osobnom i profesionalnom životu. Teretana, odnosno tjelovježba, priprema za starost: štiti od osteoporoze i smanjuje mogućnost Alzheimerove bolesti. Teretana pruža zdravo i prijateljsko okruženje, pa je uživanje u tjelovježbi itekako moguće.

Trening u teretani

Vrijeme je za pokret! Pronađite teretanu u svojoj blizini, ili otiđite u onu u koju ste već upisani, i odradite kvalitetan trening. Hansaplast će se pobrinuti za sigurnost u svakom pokretu.

Povezani članci

Povezani proizvodi