Image

Žuljevi, zbogom! – Riješite se žuljeva u hodu

Vrijeme čitanja 2 minuta
Prikaži više

Sjajno je provesti dan u kupovini ili plesati čitavu noć, no ponekad će vam bolni žulj pokvariti zabavu. Podijelit ćemo s vama što možete napraviti kako biste nastavili dalje hodati bez boli.

O žuljevima

Što je zapravo žulj?

Žulj je područje izdignute kože koja je ispunjena tekućinom. Žuljevi se formiraju na rukama i stopalima uslijed trljanja i pritiska, a na stopalima se mogu i pojaviti i kao posljedica nošenja neudobne ili premale obuće, čak i nakon samo nekoliko sati.

Image
Omiljeno mjesto za nastajanje žuljeva: peta
Image
Flaster sa zaštitnim ”pokrovom žulja” i tekućina žulja

Trajni pritisak ili trljanje će u konačnici uzrokovati odvajanje epiderme (vanjskog sloja kože) od donjih slojeva kože te će se formirati jastučić s tekućinom. Ova tekućina amortizira ranu i sprječava daljnji pritisak. Za žulj, stoga, možemo reći da je pametna mjera samozaštite našeg tijela.

”Otvoreni žulj
se lako može
inficirati.”

Vanjska membrana žulja uspješno štiti ranu od daljnjeg pritiska, prljavštine ili ulaska bakterija. Nažalost, žulj je bolan i može puknuti ako je izložen jačem pritisku ili trenju, ostavljajući tako otvorenu ranu koja je veoma bolna i može se lako inficirati.

Tretman

Najbolji način rješavanja žuljeva...

...jest taj da stavite flaster pazeći da ne probušite žulj. Flaster djeluje trostruko: 1. pomaže u uklanjanju dodatnog pritiska cipela na žulj; 2. štiti osjetljivi sloj kože oko žulja sve dok žulj nije spreman na ispuštanje tekućine, prljavštine (i bakterija). Zacjeljivanje žulja zahtijeva vrijeme i strpljenje, no postoji nekoliko postupaka koje možete napraviti kako biste izbjegli bol i osigurali brže zarastanje:

Image

Čim osjetite kako se žulj formira, vrijeme je da stavite flaster. Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva će zaštititi čak i otvoreni žulj od infekcije i prljavštine, a zaustavit će i bol te će ubrzati zacjeljivanje. 

 
Pročitajte više
Image

Posebno pogodan za žuljeve na petama ili prstimaHansaplast SOS flaster protiv žuljeva se prilagođava objema površinama te ih maksimalno štiti od vanjskih utjecaja. 

Pročitajte više
Image

Flaster nemojte skidati, osim ako se sam ne odlijepi! Potrebno je vrijeme kako bi žulj zacijelio. Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva sa svojom hidrokoloidnom tehnologijom stvara optimalne uvjete za brže zacjeljivanje rane. Kako bi se proces zacjeljivanja ubrzao, flaster držite nekoliko dana, a zamijenite ga samo ako se sam odlijepi. 

Pročitajte više

Nemojte sami pokušavati probušiti žulj! Ako se žulj slučajno otvori, nemojte uklanjati gornji tanki sloj. Ostavite ga da samostalno zacijeli i prekrijte flasterom jer sve dok je prekriven, rana je zaštićena od infekcije. Žulj se ne smije samostalno probušiti jer ga gornji sloj štiti od mogućih infekcija. 

Savjet stručnjaka

Image
Dr. Maike Kuhlmann, Odjel za istraživanje i razvoj
Vlažno zarastanje rana
Vlažno okruženje je optimalno za zarastanje

”Probušite li zaštitni sloj žulja, omogućujete bakterijama ulaz u otvorenu ranu. Ako se to dogodi, odmah dezinficirajte otvoreni žulj (primjerice, s antiseptičkim sprejem) i stavite flaster koji će zaštiti to područje od daljnjeg pritiska, trenja i ostalih štetnih, vanjskih utjecaja.

"Naša hidrokoloidna tehnologija
stvara optimalno okruženje
za zarastanje rane”

Hidrokoloidni materijal flastera istovremeno odvodi suvišnu tekućinu iz rane i stvara zaštitni jastučić od gela koji to okruženje čini vlažnim, što pomaže bržem zarastanju rane.”

Rješenje

Isprobajte ovaj proizvod:

Pametni flaster koji vam pomaže kod zacjeljivanja žuljeva - Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva

 

Prevencija

Bolna stopala

Kako spriječiti nastanak žuljeva?

Redovito nanosite kremu za stopala. Hansaplast Intenzivna krema protiv zadebljane kože s 20% ureje dubinski hidrira kožu na stopalima koja postaje podatnija i otpornija na žuljeve. 

 
Pročitajte više

Birajte udobnu odjeću koja vas ne stišće, posebice ako namjeravate puno hodati ili plesati jer će vas pravi izbor cipela spasiti od boli koja dolazi sa žuljevima. Mali trik kod kupovine cipela – cipele uvijek kupujte popodne budući da stopala otiču tijekom dana. 

Pročitajte više

Prvi put nosite nove cipele? Često nosite cipele bez čarapa? Volite puno hodati? Nastanak žuljeva spriječite redovitim nanošenjem hidratantne kreme.

Pročitajte više

Hidratantne kreme za stopala omekšavaju kožu i smanjuju trljanje stopala sa stijenkama cipela, kao i mogućnost pojave žuljeva. 

Pročitajte više

Pazite da su vam stopala uvijek suha. Vlažne cipele, čizme i čarape podloga su za stvaranje žuljeva. Potencijalna ”žarišta” uspješno spriječite uz pomoć hidratantnih krema, dok znojenje stopala zaustavite primjenom Hansaplast Silver Active spreja za stopala.

 
Pročitajte više

Ako se bavite tjelovježbom, posebice ako redovito trčite, nosite čarape bez šavova koje imaju dodatnu zaštitu na prstima i petama. 

Idete li na put ili u dulje šetnje, budite pripremljeni i u torbu stavite Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva. Ekstra jako prianjanje SOS flastera protiv žuljeva zaštitit će žulj, ali i osigurati njegovo brže zarastanje.  

Pročitajte više

Povezani članci

Povezani proizvodi