bol u leđima

5 UVRIJEŽENIH MITOVA O BOLOVIMA U LEĐIMA: Ovo je sve što trebate znati o uklanjanju boli

Vrijeme čitanja 2 minuta
Prikaži više

Ništa se ne može poduzeti protiv bolova u leđima

Bol u leđima

Netočno. Iako liječenje boli u leđima zahtijeva individualni pristup, postoje savjeti koji su primjenjivi za sve koji pate od ovog zdravstvenog problema. Prvo što možete napraviti jest biti proaktivni u namjeri uklanjanja izvora boli. Ovo se može napraviti tako što ćete umjerenim i ciljanim vježbama ojačati leđa. Ako vam vježbe ne pomognu, vrijeme je da posjetite liječnika. Nemojte trpjeti bolove jer to može imati dugotrajne posljedice na zdravlje pa mit da bol u leđima morate jednostavno prihvatiti kao dio „starenja“, zaboravite.

 

Kad me krenu boljeti leđa, moram leći i odmoriti kako bi bol nestala

Bolovi u leđima

U akutnoj fazi povrede leđa, odmaranje zaista može biti korisno u smirivanju boli. Ipak, akutna faza traje samo nekoliko dana. Dugoročno, fizička aktivnost će ubrzati ozdravljenje i spriječiti ponovnu pojavu ozljede rekalibracijom mišića u leđima i trbuhu. Posavjetujte se s liječnikom o aktivnostima koje su najprimjerenije za vaše stanje i budite ustrajni u vježbanju, rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.

Bol u leđima se nikad neće pojaviti ako se bavite fizičkim aktivnostima

Bolovi u leđima

Netočno. Čak i uz vježbanje, jamstva ne postoje pa tako i sportaši mogu povremeno osjetiti bol u leđima. No, ako ste u dobroj kondiciji, bolne epizode će biti manje intenzivne i rijetke. Ako se bol konstantno javlja, obratite se liječniku. Općenito, preporučuje se pridržavanje programa vježbi, uključujući vježbe snage i istezanja za sve mišićne skupine. 

Više se ne mogu baviti omiljenom aktivnošću

Bolovi u leđima vježbanje

Netočno. Na sreću, većina bolova u donjem dijelu leđa nije kronična, već je vremenski ograničena. Budite proaktivni! Što se prije počnete kretati i umjereno vježbati, prije ćete ozdraviti.

Za izbjegavanje boli, uvijek treba sjediti uspravno

Bol u leđima sjedenje

Netočno. Uspravno sjedenje u uredskoj stolici čitavo vrijeme će rezultirati jednostranim korištenjem vaših mišićnih skupina. Dinamičko sjedenje, tj. pomicanje tijekom radnog vremena, spriječit će pojavu boli u donjem dijelu leđa.

Pročitajte naš članak o Ugodi u uredu.

Budite proaktivni kad je riječ o vašim leđima. Slijedite li rutinu koja uključuje vježbe kralježnice i fleksibilnosti, uvelike možete doprinijeti uklanjanju bolova u leđima tako što ćete ispraviti leđa i spriječiti ponovnu pojavu boli. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste saznali uzrokuju li stres i psihološki faktori bolove u leđima i vratu. 

Povezani članci