Image

5 UVRIJEŽENIH MITOVA O BOLOVIMA U LEĐIMA – Istina ili laž? Nemojte vjerovati u sve što čujete o bolovima u leđima. Osobito u onaj dio koji govori da je morate prihvatiti!

Vrijeme čitanja 2 minuta
Prikaži više

"ništa ne možete poduzeti protiv bolova u leđima"

Image

Da, možete. Dakako, svaki slučaj bolova u leđima zahtijeva individualni pristup. No, postoje savjeti za sve koji pate od bolova u leđima i koji su odlučili biti proaktivni u uklanjanju bolova i izvora boli. Umjerena vježba, ojačanje leđa i druge mjere će u većini slučajeva učinkovito riješiti problem bolova. Što se prije nastavite baviti sportom i dnevnim aktivnostima, to bolje. Ako ove mjere ne pomognu, posjetite liječnika. Trpljenje bolova dulje vrijeme može iscrpiti puno energije, biti stresno i imati negativne posljedice na psihološko zdravlje i imunološki sustav. Što prije zaboravite na zabludu kako je bol u leđima oblik hendikepa i kako ju morate prihvatiti, to bolje.

”kad bol napadne, moram leći i odmarati se. Bol će tad nestati.”

Image

U akutnoj fazi povrede leđa, odmaranje zaista može biti korisno u smirivanju boli. Ipak, akutna faza traje samo nekoliko dana. Dugoročno, fizička aktivnost će ubrzati ozdravljenje i spriječiti ponovnu pojavu ozljede rekalibracijom mišića u leđima i trbuhu. Posavjetujte se s liječnikom o aktivnostima koje su najprimjerenije za vas i vaše stanje.

"bol u leđima se nikad neće pojaviti jer se bavite fizičkim aktivnostima."

Image

Nažalost, to nije točno. Čak i uz vježbanje, jamstva ne postoje. I dobri sportaši mogu povremeno osjetiti bol u leđima. No, ako ste u dobroj kondiciji, bolne epizode će biti manje intenzivne i rjeđe. Ako se bol konstantno javlja, obratite se liječniku. Općenito, preporučuje se pridržavanje programa vježbi, uključujući vježbe snage i istezanja za sve mišićne skupine, kao i učinkovite prevencije protiv bolova u leđima.

”više se ne mogu baviti svojom omiljenom aktivnošću."

Image

Netočno. Na sreću, većina bolova u donjem dijelu leđa nije kronična, već je ograničena na određeno vremensko trajanje. Stoga, samo je pitanje vremena kad će nestati. Budite proaktivni! Što se prije počnete kretati, prije ćete ozdraviti.

"uvijek trebam sjediti uspravno, onda ću biti dobro"

Image

Ne. Uspravno sjedenje u uredskoj stolici čitavo vrijeme će rezultirati jednostranim korištenjem vaših mišićnih skupina. Dinamičko sjedenje, tj. pomicanje tijekom radnog vremena je pravi pristup sprječavanju pojave boli u donjem dijelu leđa.

Pročitajte naš članak o Ugodi u uredu.

Budite proaktivni kad je riječ o vašim leđima. Budete li proaktivni u svezi bolova u leđima i slijedite rutinu koja uključuje vježbe kralježnice i fleksibilnosti, uvelike možete doprinijeti uklanjanju bolova u leđima tako što ćete ispraviti leđa i spriječiti ponovnu pojavu boli. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste saznali uzrokuju li stres i psihološki faktori bolove u leđima.

Povezani članci