plester kaki

PRVA POMOĆ – Otkrijte što trebate napraviti u slučaju manjih nezgoda - i kako njegovati i liječiti manje rane što brže i učinkovitije.

Vrijeme čitanja 2 minuta
Prikaži više

Uvod

Prva pomoć i mjere prve pomoći

Image
Sadrži li vaša kutija prve pomoći sve što treba?

Nezgode se događaju, a kad se dogode važno je ostati hladne glave. Nisu svi navikli na krv i ponekad manja posjekotina dobivena tijekom sjeckanja povrća može uzrokovati jače krvarenje. Znanje kako reagirati i dobro opremljena kutija prve pomoći će vas pripremiti za slučaj nezgode.

NE MOŽETE SPRIJEČITI NEZGODE,
ALI UVIJEK MOŽETE PRI SEBI
IMATI KUTIJU PRVE POMOĆI

8 zlatnih pravila prve pomoći

Ostanite mirni!

osigurati okruženje

Provjerite je li okruženje sigurno. Nemojte dovoditi sebe i ozlijeđene osobe u opasnost.

hitna pomoć

Umirite ozlijeđenu osobu ako je ozbiljno ozlijeđena i u šoku te je zagrijte. Ostanite uz ozlijeđenu osobu, poduzmite sve da joj bude udobno i nemojte je pomicati ako postoji sumnja na ozljedu leđa ili vrata. U tom slučaju, pozovite medicinsku pomoć.

lijekovi

Liječničkim službama dajte što više informacija o nesreći ili simptomima te ako znate o alergijama i bolestima ozlijeđenih (npr. uzima li lijekove).

pranje ruku

Operite ruke prije početka njegovanja rane i obucite jednokratne kirurške rukavice kako biste se zaštitili i spriječili infekcije.

Pažljivo očistite ranu, uklonite prljavštinu i sitni pijesak. Isperite hladnom vodom, zatim tapkanjem osušite područje prije stavljanja povoja. Nemojte uklanjati predmete koji se nalaze u rani, ostavite to liječnicima.

prva pomoć

Kutiju prve pomoći održavajte uvijek punu. Nemojte zaboraviti nadomjestiti proizvode koje ste upotrijebili ili one kojima je istekao rok trajanja. Ovdje pronađite inspiraciju (link na članak o Ormariću s lijekovima).

Kada se moram obratiti liječniku? Kada potražiti savjet liječnika?

Većina manjih posjekotina i podljeva može se učinkovito riješiti uz pomoć kutije prve pomoći. (pogledajte: TRETMAN). No, kako ćete znati zahtijeva li ozljeda posebnu pažnju?

liječnik

Savjetujemo vam da liječnika kontaktirate ako:

  • je rana duboka i uzrokuje veće krvarenje
  • rana pokazuje znakove infekcije, poput crvenila, topline, boli i oteklina
  • se u rani nalaze strani predmeti
  • je ranu uzrokovao ugriz životinje ili čovjeka ili ako je došlo do kontakta s životinjskom krvlju                                                                
  • je rana na licu
  • osoba nije cijepljena protiv tetanusa i ako imate pitanje ili niste sigurni

Preporuka: Liječniku se obratite ako postoje problemi s disanjem ili je nastupila nesvijest i ako je rana dublja, jako krvari ili se radi o teškoj opeklini i u slučaju da postoji sumnja na frakturu, polomljene kosti, srčani udar, snažnu alergijsku reakciju, ugriz zmije, životinje ili čovjeka, trovanje, snažni šok ili bilo koje drugo stanje koje se može naglo pogoršati.

Tretman

Zlatno pravilo malih rana:

očistiti ranu

Očisti

Operite ruke i provjerite je li potrebno očistiti ranu. Ako se u rani nalaze strana tijela (pijesak, staklo itd.), uklonite ih sa suhom krpom ili isperite mlazom vode.

dezinficirati ranu

Dezinficiraj

Čišćenje rane neće boljeti s blagim Hansaplast sprejem za rane. Obično se preporučuje dezinfekcija rane ili ogrebotine. 

zaštititi ranu

Zaštiti

Slijedi pravilno povijanje rana: Pogledajte treba li vam zavoj ili flaster. Hansaplast nudi široku paletu proizvoda za svaku vašu potrebu, u svim veličinama i teksturama - prozirni i ekstra izdržljivi.

Savjet stručnjaka - Zašto se povija rana?

Čak i ako do nezgode dođe iznenada, ranu je potrebno poviti, a ne ju ostaviti da se osuši. Zašto? Povijanje će stvoriti optimalne uvjete za nesmetano i brzo zarastanje kože.
Dr. Rainer Wolber
Dr. Rainer Wolber, Odjel za istraživanje i razvoj Beiersdorf AG
 funkcije flastera
Sve funkcije flastera © Hansaplast

“Kod svake je rane zaštitnička funkcija kože narušena. Cilj prekrivanja rane je ne samo zaštiti ranu, već i omogućiti uvjete u kojima će se zacjeljivanje kože dogoditi što brže i sigurnije.

"FLASTER ĆE ZAŠTITITI VAŠU
RANU I POBOLJŠATI PROCES
ZARASTANJA VAŠE KOŽE."

Kod njege manjih svakodnevnih ozljeda, standardni povoji prve pomoći i flasteri će...

• zaštititi vašu ranu od vanjskih utjecaja te spriječiti onečišćenje i infekciju
• omogućiti apsorpciju krvi i izlučevina,
• svesti bol i mehaničku traumu na minimum prilikom uklanjanja povoja te povećati ugodu.

 

Rješenje

Prvi izbor za prvu pomoć: proizvodi koji će pomoći

Pronalazak pravog povoja rane nikad nije bio jednostavan: pouzdajte se u ove Hansaplast proizvode koji bi se trebali nalaziti u svakoj kutiji prve pomoći.

Prevencija

Najbolja prevencija pojave ožiljaka: pravilna njega rana

Najbolji način kako ćete spriječiti pojavu ružnih ožiljaka ili smanjiti postojeće jest pravilna njega rane. Slijedite ove korake:

čišćenje rane

1. Svježu posjekotinu ili ogrebotinu pravilno očistite. Pravilno čišćenje pomaže nesmetanom zarastanju i štiti od ulaska bakterija i prljavštine u ranu koji bi mogli uzrokovati infekciju. Agresivni sapuni nisu dobri za čišćenje manjih rana. Ustvari, ove supstance će samo oduljiti zarastanje.

Hansaplast

2. Prekrijte je. Povoj rane će pomoći nesmetanom zarastanju i zaštititi ranu od bakterija i prljavštine koji bi mogli uzrokovati infekciju.

Nemojte dirati kraste. Odmah nakon što ste se posjekli ili ogrebli, vaše tijelo započinje proces zarastanja. Bijele krvne stanice napadaju bakterije koje uzrokuju infekcije. Crvene krvne stanice, fibrin i trombociti potiču zgrušavanje preko rane. I prije nego znate, formira se krasta. Dirate li krastu, možete ponovno otvoriti ranu i omogućiti ulazak bakterija te napraviti još veći ožiljak.

Povezani proizvodi