Vlažno zarastanje rana

Općenito

image

Što je vlažno zarastanje rana?

Ideja o vlažnom zarastanju rana rodila se 1962.godine, kada je George D. Winter otkrio kako će epitelizacija, proces zatvaranja rane, djelovati dvostruko brže u vlažnom okruženju nego ispod kraste. Danas, princip vlažnog zarastanja je općenito prihvaćen u stručnom svijetu, a mnogi proizvodi razvijeni za zarastanje kroničnih rana utemeljeni su na vlažnoj terapiji rana.

Kako vlažno zarastanje rane pomaže u bržem i boljem zarastanju rana?

Pokrivanje rane proizvodom za vlažno zarastanje rane stvara optimalno okruženje koje će ...

  • omogućiti povoljne uvjete za zatvaranje rane (epitelizacija), formaciju novog tkiva i imunološki sustav
  • dopušta neprekinuti proces zarastanja i brže zacjeljenje
  • spriječava formaciju kraste za optimizaciju migracije stanice i smanjuje vjerojatnost pojave ožiljka

Zašto vlažna?

image

Omogućavanje zarastanja rana u vlažnom okruženju ima mnoge prednosti. Tri glavne prednosti su:

1. Optimizacija procesa zarastanja rane
Terapija vlažnog zarastanja rana pomaže u ostvarenju i održavanju optimalnih uvjeta za zarastanje rane i rast stanica. Eksudat rane djeluje kao medij za prijenos bioaktivnih molekula koje osiguravaju kako će se novo tkivo koordinirano formirati. Stanice će se formirati, dijeliti i migrirati povećanom brzinom kako bi optimizirale proces zarastanja rane.

2. Brže zarastanje
Kliničke studije dokazuju kako je proces zarastanja rana brži u vlažnom*. Kada su stvoreni optimalni uvjeti za ranu, tempo formacije stanica i novog tkiva se povećava.

Zarastanje rana se ubrzava do 50%!

3. Prevencija pojave ožiljaka i osiguranje lijepog zarastanja
U vlažnom okruženju, kraste se ne stvaraju jer one spriječavaju formaciju novog tkiva. Ako rana zaraste bez kraste i proces zarastanja rane bude neprekinut, vjerojatnost pojave ožiljka je smanjena, a estetski rezultati su poboljšani.

 * Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Hidrokolidna tehnologija

image

Što je to?

Hidrokoloidi su agenti zgrušavanja, pretvaranja u gel i stabilizacije. Sposobni su apsorbirati vodu i tekućinu iz rane. Potom nabubre i pretvaraju se u gel. Zbog svoje sposobnosti zadržavanja vode (čak i pod pritiskom), višak tekućine iz rane je fiksiran. Stoga, hidrokoloidni povoji odvode tekućinu iz rane i pretvaraju je u gel, koji onda tvori vlažnu okolinu koja olakšava brzo zarastanje rane.

Kako pomaže?

Hidrokoloidni prevoji rana osiguravaju brže i bolje zarastanje rana jer stvaraju vlažno okruženje i smanjuju rizik od pojave ožiljaka. Nadalje, oni štite ranu i smanjuju bol i pritisak. Hidrokoloidna matrica je iznimno fleksibilna, vodootporna, dopušta koži da diše i propušta vodenu paru, a pogodna je za uporabu i na osjetljivoj koži.