Image

Posjekotine i ogrebotine – Zadobili ste posjekotinu ili ogrebotinu na koži? Otkrijte kako korak-po-korak njegovati manje ozljede, poput posjekotina ili abrazija kože, kako spriječiti nastanak ožiljaka i omogućiti pravilno zarastanje rane.

Vrijeme čitanja 1 minuta
Prikaži više

Uvod

Na sreću, većina svakodnevnih ozljeda su manje ozljede i mogu se riješiti uporabom flastera. Bez obzira jeste li se posjekli prilikom sjeckanja povrća, očešali kožu na zidu ili prilikom pada - flaster će riješiti problem manjih ozljeda i pomoći im da dobro zacijele.

Koja je to vrsta rane?

Posjekotina
Posjekotina s otvorenim rubovima rane; © Hansaplast
Ogrebotina ili abrazija
Ogrebotina ili abrazija se proteže sve do završetaka živaca; © Hansaplast

Posjekotine: Posjekotina je područje razderane kože u koju je prodro predmet s oštrim rubom, poput noža, malog alata ili rub papira (posjekotine od papira su također bolne). Rana će često krvariti i imati blago otvorene rubove rane.

Abrazije mogu
boljeti zbog svih završetaka
živaca u koži

Ogrebotine ili abrazije: Uglavnom bezopasne abrazije gornjih slojeva kože koje su uzrokovane padom na koljena, ruke ili laktove ili češanje o grubu površinu, pri čemu je dio kože odstranjen. Abrazije mogu biti bolne jer se ozljeda proteže do mnogih završetaka živaca u koži.

Tretman

Kako njegovati manje ozljede poput posjekotina ili abrazija

Pranje ruku

Korak 1

Temeljito operite ruke prije njegovanja rane. Svako puknuće kože podložno je ulasku bakterija.

sprej za dezinfekciju

Korak 2

Pažljivo očistite ranu, uklonite prljavštinu i sitni pijesak. Koristite čistu pamučnu krpicu s Hansaplast sprejem za dezinfekciju rana ili isperite hladnom vodom, zatim tapkanjem osušite područje prije stavljanja povoja. Nemojte uklanjati predmete koji se nalaze u rani, ostavite to liječničkom osoblju. Dezinficiranje posjekotine ili ogrebotine je poželjno.
Pročitajte više
flaster za rane

Korak 3

U svakom slučaju, pokrijte posjekotinu ili abraziju flasterom. Flaster će zaštititi ozlijeđenu površinu od trenja, bakterija i zaraze, apsorbirat će tekućinu iz rane i stvoriti uvjete u kojima će rana nesmetano zarastati.
Pročitajte više

Jednostavni koraci u njezi rana:

Operite ruke prije stavljanja flastera ili povoja ili obucite kirurške rukavice za jednokratnu uporabu - to će smanjiti rizik od infekcije.
Pročitajte više
rana

Manja će rana uskoro prestati krvariti. 

Ako ne prestane, izvršite lagani pritisak na to mjesto s neljepljivim jastučićem dok krvarenje ne prestane.

Pročitajte više

Ako se krvarenje nastavi, stavite jastučić od gaze i nastavite s pritiskom na ranu te posjetite liječnika.

Pažljivo očistite ranu, uklonite prljavštinu i sitni pijesak. Isperite hladnom vodom, zatim tapkanjem osušite područje prije stavljanja povoja.

Pročitajte više
flaster
Najprije dezinficirajte, zatim pokrijte ozlijeđeno područje prikladnim povojem, poput jastučića za ranu, komprese ili flastera za učvršćivanje.
Pročitajte više
Držite sve povrede čistima i redovito mijenjajte zavoje.

Dodatni savjeti pri njegovanju rane druge osobe:

Budite smireni i umirite ozlijeđenu osobu, čak i ako ta osoba puno krvari. Procijenite je li potrebna liječnička pomoć; zatražite savjet ako niste sigurni što napraviti.

Pročitajte više

Djeca: objasnite im što radite, kako to može boljeti i da će se uskoro osjećati bolje.

STRUČNO POVIJANJE RANA

NIJE LI BOLJE MALE RANE OSTAVITI DA SE OSUŠE NA SVJEŽEM ZRAKU, UMJESTO DA SE NA NJIH STAVLJA FLASTER?

Ne. To je jedan od mitova vezanih uz njegu rana koji govori kako rane brže zarastaju ako nisu pokrivene. Upravo suprotno. Istraživanja su pokazala kako pokrivene rane zarastaju učinkovitije i kod njih je smanjen rizik od pojave infekcije. Hansaplast proizvodi omogućuju sigurnu zaštitu rane, sve dok ona u potpunosti ne zaraste.

Pročitajte više

KADA JE POTREBNO KONZULTIRATI LIJEČNIKA?

Savjetujemo vam da liječnika kontaktirate ako:

  • je rana duboka i uzrokuje veće krvarenje
  • rana pokazuje znakove infekcije, poput crvenila, topline, boli i otekline
  • se u rani nalaze strani predmeti
  • je ranu uzrokovao ugriz životinje ili čovjeka ili ako je došlo do kontakta sa životinjskom krvlju
  • osoba nije cijepljena protiv tetanusa te ako imate pitanje ili niste sigurni
Pročitajte više

KOLIKO ČESTO JE POTREBNO MIJENJATI FLASTER?

Općenito, povoj rana i flasteri se moraju mijenjati svakodnevno iz higijenskih razloga. Koristite li napredni flaster, savjetuje se da ih mijenjate svaka dva dana ili više, kako ne biste prekinuli proces zarastanja.

Pročitajte više

ČINI MI SE KAKO JE RANA INFICIRANA I GNOJI SE - ŠTO TREBAM PODUZETI?

Kontaktirajte liječnika čim vidite prve simptome infekcije. Simptomi infekcije uključuju pojavu gnoja, oticanje, crvenilo, toplinu, bol, svrbež ili peckanje. U slučaju infekcije, rani je potrebna liječnička njega i posebni liječnički tretman.

Pročitajte više

VODIČ ZA FLASTERE - SPECIJALISTI

Stavljanje pravog flastera može napraviti puno za vašu ugodu i ubrzanje zarastanja. Saznajte koji je pravi flaster za vas.
Hansaplast Aqua Protect flasteri

Vodootporni specijalist                 
Hansaplast Aqua Protect flasteri su vodootporni i neće se odlijepiti prilikom kupanja ili tuširanja. Svi Hansaplast Universal flasteri, kao i dječji flasteri su vodootporni. 

Pročitajte više

Elastični specijalist
Pogledajte Hansaplast Elastic proizvode: ovi flasteri su napravljeni od posebnog fleksibilnog materijala koji omogućava koži disanje, što ih čini posebno prikladnim za zglobove i pokretne dijelove tijela; čak i za veće rane na koljenima, jer dolaze u različitim veličinama.

Pročitajte više
Antiseptički specijalist

Antiseptički specijalist
Želite li zaštititi ranu od prljavštine i infekcije? Onda isprobajte flastere koji sadrže antiseptički premaz ili antiseptik s tehnologijom srebra i koji su predviđeni za još učinkovitije uklanjanje rizika od infekcije. Savjetuje se dodatno čišćenje i dezinfekcija prije stavljanja flastera.

Pročitajte više

Specijalist za osjetljivu kožu
Ukoliko imate osjetljivu kožu, savjetujemo korištenje Hansaplast Sensitive proizvoda. Ovi flasteri su posebno osmišljeni za osjetljivu kožu, blagi prema koži i hipoalergenski.

Pročitajte više

Rješenje

Proizvodi koji mogu pomoći

Uvijek prekrijte ranu. Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu različitih zavoja i povoja za rane pri ruci, kako biste uvijek imali pravi povoj za specifični dio tijela i njihove posebne potrebe. Prijedlog iz Hansaplast linije:

Prevencija

Savjeti

Image

Koristite li oštre alate, budite posebno pažljivi i, po potrebi, nosite zaštitnu opremu

Image

U kuhinji sjeckajte u smjeru od sebe. Zapamtite kako su oštri noževi manje opasni od tupih jer će oštri noževi lakše proći kroz predmet.

Image

Kad dodajete škare, oštricu usmjerite od osobe kojoj ih dodajete.

Image

Sve ogrebotine i posjekotine nije moguće izbjeći. Stoga, uvijek imajte ispunjenu kutiju prve pomoći. Ovdje ćete pronaći savjete što trebate imati u njoj.

Pročitajte više

Nemojte dirati kraste. Odmah nakon što ste se posjekli ili ogrebli, vaše tijelo započinje proces zarastanja. Bijele krvne stanice napadaju bakterije koje uzrokuju infekcije. Crvene krvne stanice, fibrin i trombociti potiču zgrušavanje preko rane. I prije nego znate, formira se krasta. Dirate li krastu, možete ponovno otvoriti ranu i omogućiti ulazak bakterija, te napraviti još veći ožiljak.

Povezani proizvodi