Image

Lijepo zarastanje i sprječavanje pojave ožiljaka – Otkrijte kako njega rane uz pomoć pravog povoja ili flastera može spriječiti oštećenje kože - čak i ožiljke.

Vrijeme čitanja 1 minuta
Prikaži više

Uvod

Pad niz stepenice, automobilska nesreća ili operacija: mnogi događaji u životu ostavljaju manje ili veće ožiljke. Gotovo svaka osoba ima jedan ili više ožiljaka koji će ih podsjetiti na te situacije. Ožiljci mogu uzrokovati poprilično jake bolove ako se nalaze blizu zglobova i tako smanjuju pokretljivost. Također, mogu uništiti samouvjerenje, ako se nalaze na vidljivom mjestu.

Kako nastaju ožiljci

Pojava ožiljaka je prirodni proces kad se koža sama obnavlja, na primjer od posjekotine ili ogrebotine (pogledajte: Trenutna pomoć Posjekotine i ogrebotine). Ožiljci nastaju kada je vanjski sloj kože (epiderma) ozlijeđen, a ozljeda se proteže sve do derme. Organizam nije u mogućnosti nadomjestiti uništeno, visoko specijalizirano tkivo na isti način.

Image
Zatvaranje rane novo formiranom, ružičastom kožom i žilama © Hansaplast
Image
Podignuti ili hipertrofični ožiljak; © Hansaplast

Rana se "popravlja" vezivnim tkivom: kako bi ova rana ili ozljeda zarasla, tijelo proizvodi veliku količinu kolagena za obnovu razderanog ili oštećenog tkiva kože. Kolagen služi kao poveznica razderane kože, zatvara i liječi čitavo područje.

ČIM SE OZLIJEDITE ILI OGREBETE,
VAŠE TIJELO ZAPOČINJE
PROCES ZARASTANJA

Čak i nakon što je rana zarasla, tijelo nastavlja usmjeravati kolagen na pogođeno mjesto, što rezultira povećanjem veličine i promjenom oblika tijekom vremena. Ožiljak koji nastane nema dobru cirkulaciju, ponekad je neujednačen i manje je elastičan. Ožiljci ponekad mogu biti podignute razine (hipertrofični ožiljak) ili ispod razine kože, ovisno o oštećenju donjih slojeva kože i tkiva. Moguće su i varijacije u boji ožiljka.

Prevencija

Nije lako izbjeći manje ozljede i ogrebotine. Prelazak nogostupa, nespretno rezanje kuhinjskim nožem, i prije nego ste rekli "keks" krvarite.

SAVJETI

Image

Koristite li oštre predmete, budite osobito pažljivi. Po potrebi, nosite zaštitnu opremu.

Image

U kuhinji sjeckajte u smjeru dalje od sebe. Zapamtite kako su oštri noževi manje opasni od tupih jer lakše prolaze kroz druge predmete.

Image

Kad dodajete škare, oštricu usmjerite od osobe kojoj ih dodajete.

Image

Sve ogrebotine i posjekotine nije moguće izbjeći. Stoga, uvijek imajte ispunjenu kutiju prve pomoći. Savjete što trebate imati u njoj pronaći ćete ovdje.

Pročitajte više

Nemojte dirati kraste. Odmah nakon što ste se posjekli ili ogrebli, vaše tijelo započinje proces zarastanja. Bijele krvne stanice napadaju bakterije koje uzrokuju infekcije. Crvene krvne stanice, fibrin i trombociti potiču stvaranje ugruška iznad rane. I prije nego znate, formira se krasta. Dirate li krastu, možete ponovno otvoriti ranu i omogućiti ulazak bakterija te napraviti još veći ožiljak.