Vrijeme čitanja 5 minuta
Prikaži više

Kako se vratiti treningu nakon duže stanke?

Povratak u teretanu nakon duge pauze brine mnoge. Pokušati zadržati neku vrstu dosljednosti u svojoj rutini tjelovježbe nije lak podvig. Kada je motivacija na izmaku, dan odmora lako se pretvori u tjedan odmora i, prije nego što shvatite, rutina je izgubljena, a pomisao čak i na lagano znojenje čini se kao zastrašujući zadatak.

No prije svega, vodite brigu o sigurnosti vaših zglobova. Ne dozvolite da bolovi u koljenima i zglobovima otežaju vaš povratak u teretanu.

Kako biste se mogli vratiti na pravi put, evo nekoliko savjeta o tome kako ponovno uvesti tjelovježbu u svoju svakodnevnu rutinu nakon duge pauze.

Kako ponovno uvesti tjelovježbu kao svakodnevnu rutinu?

Postavite realna očekivanja

Nakon duže pauze ne može se nastaviti trenirati kao da prekida nije ni bilo. Potrebno je osvijestiti si kako tijelo više nije spremno za iste izazove kao i prije. Nažalost, bez obzira na prijašnju razinu aktivnosti, stanka od vježbanja sigurno znači i nazadovanje. No, važno je zapamtiti kako to ne znači da se nije moguće vratiti na prijašnju razinu ili nadmašiti ju. To samo znači da je pri povratku treningu potrebno krenuti skoro kao početnik - volumen i intenzitet treninga trebaju biti znatno manji nego prije stanke. Takav pristup potreban je kako bi se vezivna tkiva, mišići i živčani sustav ponovno adaptirali na trenažne podražaje, što je potpuno uobičajeno. Iako je kod povratka treningu nakon duže stanke prisutna misao kako se mora krenuti ispočetka, vraćanje u formu nakon duge pauze puno je brže nego kada se prvi put krene vježbati, i to zahvaljujući memoriji mišića. Mišićna memorija pamti motoriku pokreta, pa čak i razvoj mišića - ako su oni jednom bili snažniji i veći, jezgra stanice mišića to "pamti".

Samo strpljivo

Nakon stanke, organizmu je potrebno da se ponovno navikne na nove prilagodbe treninga. Stoga, nije realno za očekivati odmah se vratiti u kondiciju kakva je bila prije. Iako može biti primamljivo pokušati nastaviti s treninzima kakvi su bili prije stanke, treba uzeti u obzir da se takvim pristupom riskira ozljeda, a time potencijalno oduzima još vremena za povratak u kondiciju. Početni cilj kod povratka treba biti samo povećana fizička aktivnost. Pokušajte, dakle, ukloniti pritisak i želju za brzim napretkom. Vratite svoje tijelo u rutinu i dajte mu vremena da se prilagodi promjeni.

Upala mišića je neizbježna

Nakon duže stanke od vježbanja, posebice kada se radi o vježbama snage, upala mišića uglavnom je neizbježna. Određena razina boli je dobar znak, jer se javlja kao rezultat rada mišića koji se oporavljaju, što označava i izgradnju mišića. Međutim, prevelika bol je kontraproduktivna, jer biste mogli preskočiti nekoliko treninga zbog nelagode.

Evo nekoliko načina za olakšanje upale mišića i smanjenje vremena oporavka:

  • zagrijavanje i istezanje - najbolja preventivna mjera je uvijek odrediti vrijeme za pravilno zagrijavanje i istezanje prije tj. nakon bilo kakve fizičke aktivnosti
  • hidratizacija - pomaže u ispiranju otpadnih tvari koje se oslobađaju kada se mišići raspadnu, a koje su povezane s povećanom boli
  • prehrana – potreban je dovoljan unos proteina, vitalne hranjive tvari za oporavak mišića, naročito nakon treninga
  • topla kupka - pomaže umanjiti napetost i bol te povećati cirkulaciju

Odredite ciljeve 

Želite li izgubiti kilograme i učvrstiti tijelo, ili sudjelovati u sportskome natjecanju? O čemu god da je riječ, postavite svoj cilj, zapišite ga na papir i postavite na vidljivo mjesto kako bi vas uvijek podsjetio na vaše prioritete. Jer jedan od najvažnijih i prvih koraka u povratku treniranju je – određivanje ciljeva.

Potražite pomoć

Nikada nije na odmet potražiti pomoć stručnjaka kao što je osobni trener. Uz njegovu pomoć izradite osobni plan fitnessa temeljen na vašem životnom stilu, povijesti bolesti i jedinstvenim ciljevima, koji će vas vratiti u zamah stvari, bez obzira na to koliko dugo trajala vaša stanka od treninga.

Uključite prijatelje svoje u treninge

Ukoliko je pronalaženje motivacije da se vratite u rutinu tjelovježbe vaš najveći izazov, uključivanje prijatelja moglo bi biti upravo ono što vam treba. Imati drugu osobu koja će vas smatrati odgovornom znači da je vjerojatnije da ćete se držati rutine, a društveni aspekt tjelovježbe s prijateljima pružit će veći poticaj vašem mentalnom blagostanju.

Siguran povratak fizičkoj aktivnosti

Razumijemo taj osjećaj nakon duge pauze od treninga. Nemate više rutinu u teretani ili kod kuće, hodate uokolo bez cilja, niste sigurni kamo ići ili što učiniti sljedeće. Kako bismo vam pomogli, naveli smo neke jednostavne vježbe za početak koje služe kao dobra tjelovježba, ali nisu previše naporne za mišiće. Budite sigurni i nezaustavljivi uz Hansaplast.

Šetnja ili bicikliranje

Kardiovaskularne vježbe s malim učinkom poput hodanja ili vožnje biciklom mogu vam pomoći da se vratite u rutinu redovitog vježbanja bez intenzivnog opterećivanja zglobova.

Vježbe s elastičnim trakama

Elastične trake koje pružaju otpor, jedan su od načina kako se pripremiti za povratak treninzima. S malim su utjecajem na jačanje snage i mogu se lako prilagoditi vašoj trenutnoj razini kondicije.

Plivanje

Plivanje je kardiovaskularna vježba s malim učinkom koja može biti dobra opcija ako ste ozlijeđeni ili imate bolove u zglobovima.

Vježbe s vlastitom težinom

Vježbe s vlastitom tjelesnom težinom, kao što su čučnjevi, iskoraci i sklekovi, mogu biti dobar početak jer zahtijevaju minimalnu opremu i mogu se prilagoditi trenutnoj razini kondicije. Na taj način možete se usredotočiti na ponovno usavršavanje svoje tehnike i navikavanje na pokrete.

Dakle, bez obzira koliko vaša stanka od vježbanja bila duga, vrijeme je da ponovno počnete uvoditi zdrave navike.

Pripremite se u udobosti doma za povratak sportskim aktivnostima

Prije nego se organizam ponovno navikne na nove prilagodbe treninga, aktivirajte se u udobnosti vlastitog doma. Odradite jednu sesiju od 30 minuta ili 3 intervala tijekom dana u trajanju od 10 minuta, uz pomoć jednostavnih preparata koje imate doma. Dovoljna će vam biti krpa za brisanje te bočica vode.

Povezani članci

Povezani proizvodi