Image

Kako ćete sami sebi napraviti dobru pedikuru – Deset koraka do glatkih i uređenih stopala

Vrijeme čitanja 4 minuta
Prikaži više

Lako je izvesti u svom kućnom spa

Ne zaboravite koristiti hidratizirajuću Hansaplast kremu za stopala.

Image

1. Početak  

Pripremite lavor s mlakom vodom, ručnik i sav potreban pribor. Provjerite jesu li kamen plavac, grickalica, škarice i rašpica spremni za korištenje. Odaberite lak za nokte koji želite koristiti, izvadite pamučnu vatu i ostalo. Pripremite sve kako ih kasnije ne biste tražili dok uređujete stopala.

Pribor za pedikuru
držite zajedno kako biste ga lako mogli izvaditi.

2. Uklonite stari lak za nokte    

Savjetujemo vam korištenje odstranjivača laka koji ne sadrži aceton jer bi on mogao isušiti vaše nokte i uzrokovati njihovo pucanje.

Zavaliti se u stolicu kod pedikera možda je vrhunski čin ugađanja sebi, no želite li imati uređena stopala, možete ih i sami urediti kod svoje kuće. Otkrit ćemo vam sve tajne ”uradi sam” pedikure.

3. Namočite stopala       

Stopala držite uronjena u mlaku vodu oko 15 minuta. U vodu dodajte posebno sredstvo za pranje nogu ili ulja. Osim opuštanja, ova kupka će omekšati vaša stopala i olakšati uklanjanje suhe i mrtve kože.  

4. Osušite stopala   

Nemojte zaboraviti područje između nožnih prstiju - to su mjesta na kojima se najlakše skupljaju prljavština i bakterije. Osušite ih do kraja i provucite kraj ručnika kroz njih.

7. Hidratizirajte   

Nakon svog tog posla, vrijeme je za ugađanje: nanesite posebnu hidratantnu kremu koja će omekšati i zagladiti vaša stopala. Kako je koža stopala deblja od ostatka kože, bit će vam potreban proizvod s posebno učinkovitim hidratantnim svojstvima. Idealne su kreme s intenzivnim djelovanjem, poput Hansaplast Intenzivne kreme za stopala s urejom. Masirajte stopala dok nanosite kremu. To je iznimno opuštajuće i potiče cirkulaciju u vašim stopalima, a istovremeno pomaže upijanje kreme u kožu.

feder

6. Oblikujte
Ne biste smjeli zanemariti oblikovanje noktiju. Dugi nokti mogu oštetiti vaše čarape pa čak i izmijeniti način na koji hodate. Pazite pri rezanju nokta jer ako odrežete previše možete uzrokovati urasli nokat. Dakle nemojte odrezati ili isturpijati više nego je potrebno - oblik nokta bi trebao pratiti kutikulu. Zatim isturpijajte rubove tako da su glatki. Ako vam nokat ima strukturu, uvijek možete koristiti turpiju za brušenje ploče nokta kako biste ga malo zagladili. Kutikulu nemojte rezati, samo je lagano pogurnite sa strane i to najbolje nakon kupke stopala kada kutikula omekša.  

5. Izgladite sve    

Glatka stopala su jednako važna kao i besprijekorni lak za nokte jer će uklanjanje zadebljanja pomoći u sprječavanju većih nakupina kože, a kasnije i pucanja kože. Kako biste to postigli, potrebno je uložiti malo truda. Nemojte koristiti žilete jer bi oni mogli ozlijediti donje slojeve kože. Umjesto toga, koristite rašpicu za stopala s metalnom površinom ili kamen plavac. Pomno prođite sva mjesta na kojima je koža zadebljana ili raspucala, osobito pete i pregib između prstiju i stopala. Radite li ovo redovito, uštedjet ćete si puno truda kasnije.

Uredite zadebljana mjesta nakon kupke jer će isti biti mekši te će ih biti lakše urediti.

file

A sada bojanje...

8. Priprema.

Najprije uklonite sve ostatke kreme s noktiju koristeći odstranjivač laka. Nokti moraju biti u potpunosti suhi prije nanošenja temeljnog sloja. Kako se lak ne bi razmazao, između prsta postavite pjenasti separator prstiju.

Image

9. Nanesite lak    

Ostavite temeljni sloj da se suši deset minuta, zatim nanesite boju koju želite. Boju nanesite u tri poteza, jedan u sredini te po jedan sa svake strane. Nakon deset minuta nanesite drugi sloj, a potom i gornji sloj. Ostavite prste da se suše oko sat vremena. Obucite japanke kako ne biste uništili lak. (Opaska: neprozirni ili tamni lakovi se suše dulje od svijetlih nijansi, osobito ako ste nanijeli više slojeva).

Image

Nanesite temeljni sloj kako biste spriječili da lak promjeni boju na noktima. S vremena na vrijeme skinite lak s noktiju kako biste se odmorili. Koristite li konstantno lak, može doći do diskoloracije nokta, osobito ako koristite tamnije nijanse laka.

Svaki sloj laka ostavite
da se suši oko 10 minuta.

10. Samo nastavite tako  

Gotovi ste! Vaša će vam stopala biti zahvalna. S malo održavanja, vaša pedikura će dugo trajati. Kako biste spriječili pucanje laka, gornji sloj nanesite dva puta tjedno. Zadebljanja uklanjajte svaki drugi dan nakon tuširanja te redovito nanosite hidratantnu kremu za stopala, poput Hansaplast Intenzivne kreme za stopala s urejom. Tako ćete spriječiti ponovno stvaranje zadebljanja.

Još nekoliko savjeta kako si ugoditi...

Čak i kad ne stignete napraviti čitavu pedikuru, s vremena na vrijeme si možete ugoditi:

Uživajte 15-20 minuta u toploj kupci za stopala, na primjer dok gledate televiziju. U kupku dodajte eterična ulja ili sol za aromaterapiju.

Nanesite bogati sloj kreme za stopala (na primjer Hansaplast Intenzivne kreme za stopala s urejom) prije odlaska u krevet i zatim obucite pamučne čarape. Toplina će pomoći kremi da se upije, a vaša stopala će biti mekana kao bebina koža.

Osvježite stopala sprejem, na primjer Hansaplast Silver Active sprejem za stopala. Novo razvijena formula ovog anti-perspiranta sadrži ione srebra, a djeluje na bakterije i neugodne mirise. Vaša će stopala biti svježa i do 48 sati.

Povezani članci