Image

Kako se nositi s problemom dijabetičkog stopala – Dijabetičko stopalo kronična je komplikacija koja nastaje kao posljedica šećerne bolesti.

Vrijeme čitanja 2 minuta
Prikaži više

Olakšanje problema dijabetičkog stopala - Hansaplast krema za stopala

 

Dijabetičko stopalo jedna je od komplikacija šećerne bolesti i danas je sve izraženiji problem. Dijabetičko stopalo nastaje kao posljedica nedostatne cirkulacije i oštećenja finih živaca stopala. Stopalo nosi cijelo tijelo te je jako opterećeno i posebno osjetljivo na promjene krvnih žila i živaca koje uzrokuju niz problema. Obično započinju na prstima, a potom se šire na taban, petu i svod stopala. Simptomi se kreću od početne hladnoće stopala, crvenila i izrazite suhoće kože, preko promjene odnosa malih kostiju stopala, osjećaja trnaca i boli.

Image

Osobe koje boluju od dijabetesa trebaju izbjegavati agresivne sapune i gelove za tuširanje koji isušuju kožu.

Nakon tuširanja preporučuje se unutar 3 minute nanijeti losion ili mlijeko za tijelo koje u sebi sadrži prirodne ovlaživače. Kod pranja treba paziti na temperaturu vode jer pretopla voda isušuje kožu tijela i stopala. Predugo tuširanje ili preduge kupke također se ne preporučuju. Prilikom brisanja kože treba koristiti mekane ručnike i laganim prianjanjem na kožu upiti višak vode. Trljanjem se povećava mogućnost oštećenja kože.

Image

Stopala dijabetičara treba pravilno njegovati kako se stanje ne bi dodatno zakompliciralo.

Stopala treba svaki dan pažljivo pregledati.

Primijeti li oboljeli od dijabetesa bilo kakvu promjenu na koži, poput kurjeg oka, žuljeva, rane, krvarenja ili oticanja nogu, što prije mora otići liječniku.

Kako bi se spriječile ozljede i rane, važno je nositi prikladnu obuću koja je dovoljno široka i mekana te dopušta koži da diše.

NIKAKO NE SMIJETE SAMI POKUŠAVATI SANIRATI RANU, REZATI KURJE OČI I SLIČNO, VEĆ POTRAŽITI SAVJET STRUČNJAKA KOJI ĆE ZNATI KAKO SPRIJEČITI ŠIRENJE INFEKCIJE.

Iznimno su važni svakodnevna njega i pranje nogu u vodi zagrijanoj na temperaturu tijela. Nakon pranja, stopala je potrebno dobro obrisati i namazati hidrantnom kremom. Možete koristi Hansaplast intenzivnu kremu za stopala s 20% ureje. Posebnu pažnju valja posvetiti dijelovima između prstiju gdje koža vrlo često ostaje vlažna. Ta područja treba posebno pažljivo obrisati.

 

 

Povezani proizvodi