Posjekotine i ogrebotine
Posjekotine i ogrebotine
Zadobili ste posjekotinu ili ogrebotinu na koži? Otkrijte kako korak-po-korak njegovati manje ozljede, poput posjekotina ili abrazija kože, kako spriječiti nastanak ožiljaka i omogućiti pravilno zarastanje rane.

Uvod

Na sreću, većina svakodnevnih ozljeda su manje ozljede i mogu se riješiti uporabom flastera. Bez obzira jeste li se posjekli prilikom sjeckanja povrća, očešali kožu na zidu ili prilikom pada - flaster će riješiti problem manjih ozljeda i pomoći im da dobro zacijele.

Koja je to vrsta rane?

Posjekotine: Posjekotina je područje razderane kože, u koju je prodro predmet s oštrim rubom, poput noža, malog alata ili rub papira (posjekotine od papira su također bolne). Rana će često krvariti i imati blago otvorene rubove rane.

Abrazije mogu
boljeti zbog svih završetaka
živaca u koži

Ogrebotine ili abrazije: Uglavnom bezopasne abrazije gornjih slojeva kože koje su uzrokovane padom na koljena, ruke ili laktove, ili češanje o grubu površinu, pri čemu je dio kože odstranjen. Abrazije mogu biti bolne jer se ozljeda proteže do mnogih završetaka živaca u koži.

Posjekotina s otvorenim rubovima
Posjekotina s otvorenim rubovima rane; © Hansaplast
Ogrebotina ili abrazija koja se proteže sve do završetka živca
Ogrebotina ili abrazija se proteže sve do završetaka živaca; © Hansaplast
Povratak na vrh

TRETMAN

Kako njegovati manje ozljede poput posjekotina ili abrazija

Temeljito operite ruke prije njegovanja rane. Svako puknuće kože podložno je ulasku bakterija.

Pažljivo očistite ranu, uklonite prljavštinu i sitni pijesak. Koristitite čistu pamučnu krpicu s Hansaplast sprejem za dezinfekciju rana ili isperite hladnom vodom, zatim tapknjem osušite područje prije stavljanja povoja. Nemojte uklanjati predmete koji se nalaze u rani, ostavite to liječničkom osoblju. Dezinficiranje posjekotine ili ogrebotine je savjetovano.
U svakom slučaju, pokrijte posjekotinu ili abraziju s flasterom. Flaster će zaštititi ozlijeđenu površinu od trenja, bakterija i zaraze, apsorbirat će tekućinu iz rane i stvoriti uvjete u kojima će rana nesmetano zarastati.

Jednostavni koraci u njezi rana:

 1. Operite ruke prije stavljanja flastera ili povoja, ili obucite kirurške rukavice za jednokratnu uporabu - to će smanjiti rizik od infekcije.
 2. Manja će rana uskoro prestati krvariti. 

  Ukoliko ne prestane, izvršite lagani pritisak na to mjesto s neljepljivim jastučićem, dok krvarenje ne prestane.

 3. Ukoliko se krvarenje nastavi, stavite jastučić od gaze i nastavite s pritiskom na ranu, te posjetite liječnika.

 4. Pažljivo očistite ranu, uklonite prljavštinu i sitni pijesak. Isperite hladnom vodom, zatim tapknjem osušite područje prije stavljanja povoja. Nemojte uklanjati predmete koji se nalaze u rani, ostavite to liječnicima.
 5. Najprije dezinficirajte, zatim pokrijte ozlijeđeno područje prikladnim povojem, poput jastučića za ranu, komprese ili flastera za učvršćivanje.
 6. Držite sve povrede čistima i redovito mijenjajte zavoje.

Dodatni savjeti pri njegovanju rane druge osobe:

 1. Budite smireni i umirite ozlijeđenu osobu, čak i ako ta osoba puno krvari. Procjenite je li potrebna liječnička pomoć; zatražite savjet, ukoliko niste sigurni što napraviti.

 2. Djeca: Objasnite im što radite, kako to može boljeti i da će se uskoro bolje osjećati.


STRUČNO POVIJANJE RANA

 1. NIJE LI BOLJE MALE RANE OSTAVITI DA SE OSUŠE NA SVJEŽEM ZRAKU, UMJESTO DA SE NA NJIH STAVLJA FLASTER?

  Ne. To je jedan od mitova vezanih uz njegu rana koji govori kako rane brže zarastaju ako nisu pokrivene. Upravo suprotno. Istraživanja su pokazala kako pokrivene rane zarastaju učinkovitije i kod njih je smanjen rizik od pojave infekcije. Hansaplast proizvodi omogućuju sigurnu zaštitu rane, sve dok ona u potpunosti ne zaraste. (Pogledajte: Vlažno zarastanje rana i Tehnologija srebra.)

 2. KADA JE POTREBNO KONZULTIRATI LIJEČNIKA?

  Savjetujemo vam da liječnika kontaktirate ako:

  • je rana duboka i uzrokuje veće krvarenje
  • rana pokazuje znakove infekcije, poput crvenila, topline, boli i otekline
  • se u rani nalaze strani predmeti
  • u slučaju da je ranu uzrokovao ugriz životinje ili čovjeka, ili ako je došlo do kontakta s životinjskom krvlju
  • ukoliko osoba nije cijepljena protiv tetanusa te, ako imate pitanje ili niste sigurni
 3. KOLIKO ČESTO JE POTREBNO MIJENJATI FLASTER?

  Općenito, povoj rana i flasteri se moraju mijenjati svakodnevno iz higijenskih razloga. Koristite li napredni flaster, savjetuje se da ih mijenjate svaka dva dana, ili više, kako ne biste prekinuli proces zarastanja.
 4. ČINI MI SE KAKO JE RANA INFICIRANA I GNOJI SE - ŠTO TREBAM PODUZETI?

  Kontaktirajte liječnika čim vidite prve simptome infekcije. Simptomi infekcije uključuju pojavu gnoja, oticanje, crvenilo, toplinu, bol, svrbež ili peckanje. U slučaju infekcije, rani je potrebna liječnička njega i posebni liječnički tretman.

VODIČ ZA FLASTERE - SPECIJALISTI

Stavljanje pravog flastera može napraviti puno za vašu ugodu i ubrzanje zarastanja. Saznajte koji je pravi flaster za vas.
 1. Vodootporni specijalist                 
  Hansaplast Aqua Protect flasteri su vodootporni i neće se odlijepiti prilikom kupanja ili tuširanja. Svi Hansaplast Universal flasteri, kao i dječji flasteri su vodootporni. "

 2. Elastični specijalist
  Pogledajte Hansaplast Elastic proizvode: Ovi flasteri su napravljeni od posebnog fleksibilnog materijala koji omogućava koži disanje, što ih čini posebno prikladnim za zglobove i pokretne dijelove tijela; čak i za veće rane na koljenima, jer dolaze u različitim veličinama."

 3. Antiseptički specijalist
  Želite li zaštititi ranu od prljavštine i infekcije? Onda isprobajte flastere koji sadrže antiseptički premaz ili antiseptik s tehnologijom srebra (pr. Sensitive sa srebrom) i koji su predviđeni za još učinkovitije uklanjanje rizika od infekcije. Savjetuje se dodatno čišćenje i dezinfekcija prije stavljanja flastera.

 4. Specijalist za prste
  Hansaplast Elastic Finger flaster za prste –
  su ekstra dugački i tako savršeno prianjaju uz prste. Štoviše, Hansaplast ima posebni “set za ruke” s različitim oblicima flastera koji odgovaraju prstima i zglobovima prstiju, a dostupni su i u vodootpornom obliku."

 5. Specijalist za osjetljivu kožu
  Imate li osjetljivu kožu, savjetujemo korištenje Hansaplast Sensitive proizvoda. Ovi flasteri su posebno osmišljeni za osjetljivu kožu, blagi prema koži i hipoalergenski."

Povratak na vrh

RJEŠENJE

Proizvodi koji mogu pomoći

Uvijek prekrijte ranu. Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu različitih zavoja i povoja za rane pri ruci, kako biste uvijek imali pravi povoj za specifični dio tijela i njihove posebne potrebe. Prijedlog iz Hansaplast linije:

Povratak na vrh

PREVENCIJA

Savjeti

 1. Koristite li oštre alate, budite posebno pažljivi i, po potrebi, nosite zaštitnu opremu

 2. U kuhinji, sjeckajte u smjeru od sebe. Zapamtite kako su oštri noževi manje opasni od tupih, jer će oštri noževi lakše proći kroz predmet.
 3. Kada dodajete škare, oštricu usmjerite od osobe kojoj ih dodajete.
 4. Sve ogrebotine i posjekotine nije moguće izbjeći. Stoga, uvijek imajte ispunjenu kutiju prve pomoći. Ovdje ćete pronaći savjete što trebate imati u njoj.

Nemojte dirati kraste. Odmah nakon što ste se posjekli ili ogrebli, vaše tijelo započinje proces zarastanja. Bijele krvne stanice napadaju bakterije koje uzrokuju infekcije. Crvene krvne stanice, fibrin i trombociti potiču zgrušavanje preko rane. I prije nego znate, formira se krasta. Dirate li krastu, možete ponovno otvoriti ranu i omogućiti ulazak bakterija, te napraviti još veći ožiljak.

Povratak na vrh

Ako se rana produbljuje, krvari ili postoje znakovi infekcije, poput crvenila, oticanja ili topline, obratite se liječniku. Zatražite pomoć liječnika, ako niste u mogućnosti dobro očistiti ranu. Imate li dijabetes, pravilna njega rana je osobito važna. Konzultirajte se s liječnikom o problemima, čak i ako se radi o malim ranama i ispucaloj koži - osobito na stopalu.                                  

Zapamtite kako gore navedeni savjeti i preporuke nisu zamjena za savjet liječnika. Pažljivo pročitajte upute koje se nalaze u pakiranju proizvoda. Važno: Konzultirajte liječnika u slučaju da niste sigurni kako pravilno njegovati ranu. Informacije na ovoj internetskoj stranici se ne mogu koristiti za postavljanje dijagnoze, njegu ili liječenje zdravstvenog problema. Ove informacije nisu zamjena za stručnu njegu ili savjet. Imate li zdravstveni problem, konzultirajte se s liječnikom. Nikad nemojte zanemariti savjet liječnika ili oklijevati u traženju istoga, oko nečega što ste pročitali na ovoj stranici.                                    

Za više informacija o Hansaplast proizvodima, kontaktirajte nas putem e-maila na hansaplast@omegamedia.hr. Pažljivo pročitajte upute koje se nalaze u pakiranju proizvoda.