Uvod

Bolovi u leđima se mogu pojaviti odjednom jer vaša leđa nisu pripremljena, a kretnje nisu isprobane. Jačanje leđa je najbolja prevencija!

Najveći dio bolova u leđima je bezopasan i nestat će

Bol, napetost ili ukočenost u donjem dijelu leđa je nešto što većina nas osjeti barem jednom u životu, no u najvećem broju slučajeva nestat će za nekoliko dana.

Kod bolova u leđima važno je znati:

Leđa su veoma snažna. Točnije, kralježnica je jedan od najsnažnijih dijelova tijela. Samo nekoliko stanja je ozbiljno - tzv.”upozorenja“. Čak i ako osjetite bol u leđima i smanjenu mogućnost kretanja, pri saginjanju, nošenju ili podizanju stvari, najčešći uzrok bolova je korištenje leđnih mišića u aktivnostima na koje niste navikli, poput premještanja teških predmeta ili vrtlarenja.

Bol u leđima ima više uzroka - a većina ih se može spriječiti
Povratak na vrh

ZDRAVLJE

Kako ubrzati ozdravljenje: iako bol može biti intenzivna, ako imate sreće, kratko će trajati. Isprobajte jednostavne mjere za uklanjanje boli koje vam mogu pomoći da ponovno stanete na noge:

Utoplite ih: ako nema otekline i osjećate kako je bol mehaničke prirode, pokušajte s toplinom. Ona će ukloniti napetost mišića i dobra je u slučaju da se radi o grču mišića ili čvorovima. 

Pokušajte ohladiti područje s hladnim oblogom (ledom se obično uklanja bol i djeluje u slučaju oteklina ili udaraca). Stavite ga na bolno područje. Osjetite li kako pomaže, ostavite ga da djeluje maksimalno deset minuta svakog sata. Obratite se doktoru ako mislite kako je riječ o upali.                

Možete uzeti lijek kako biste smanjili bol, oteklinu i iritaciju bez savjetovanja s liječnikom. Ako se stanje ne popravlja, obratite se liječniku.              

Posavjetujte se s liječnikom o tome što je najbolje napraviti i trebate li se odmoriti ili ne. Savjetujemo vam povratak normalnim aktivnostima što je prije moguće, jer kretanje pomaže opuštanju mišića i jačanju.

Toplinski flaster pomaže u uklanjanju ukočenosti
Nemojte se predugo odmarati - ključno je što prije nastaviti s normalnim životom
Povratak na vrh

PREVENCIJA

Kad ste jednom osjetili bol u leđima, ona se može ponovno pojaviti ako ne djelujete proaktivno. Mnogo toga možete učiniti kako biste ojačali leđa.

Kako biste izbjegli daljnje probleme:            

  • redovito vježbajte i održavajte mišiće leđa i trbuha jakima                                         
  • promijenite položaj sjedenja i pokušajte se što više kretati kada radite za stolom                    
  • pratite jesu li psihološki faktori uzrok bolova u vašim leđima i naučite kako savladati stres
Redovito vježbajte. Nedostatak aktivnosti doprinosi mogućnosti pojave boli u donjem dijelu leđa.

Savjeti za opuštanje napetosti u leđima

  1. Osjetite li bol prilikom obavljanja zadataka koje inače ne obavljate (poput dizanja stvari ili vrtlarenja), pokušajte istrenirati tijelo i leđa.
  2. Redovito vježbajte. Nedostatak aktivnosti doprinosi mogućnosti pojave boli u donjem dijelu leđa.
  3. Sjedite li dugo za stolom ili volanom, pokušajte se što više kretati ili napravite vježbe istezanja.

Povratak na vrh

SAVJET STRUČNJAKA

"Čak i kod jake boli u donjem dijelu leđa, važno je što prije vratiti se normalnim aktivnostima.

"POKUŠAJTE SE ŠTO PRIJE VRATITI NORMALNIM AKTIVNOSTIMA JER VAM ONE NEĆE NAŠKODITI."Toplina će pomoći pri opuštanju mišića i zglobova; hladni oblog također može smanjiti bol u bolnom području.”

Dr.Gerd Muller, stručnjak i specijalist ortoped

Uvijek je dobro ponoviti: općenito, vježbanje je najbolji način kako ojačati mišiće u donjem dijelu tijela. Pokušajte s jogom ili pilatesom jer oni djeluju na ojačanje mišića koji drže vašu kralježnicu.

Povratak na vrh

Gore navedeni savjeti i preporuke nisu zamjena za savjet stručnjaka. Važno: konzultirajte se s medicinskim stručnjakom u slučaju ozljede od prekomjerne uporabe zglobova ili medicinskih stanja, poput frakture. Posavjetujte se s liječnikom kod akutnih stanja koje prati crvenilo, oticanje ili hipertermija zglobova, trajna bol u zglobovima ili jaka bol povezana s neurološkim simptomima (pr. otupjelost, peckanje ili u slučaju da se bol širi nogom/nogama).           

Za više informacija o Hansaplast proizvodima, kontaktirajte nas putem e-maila na hansaplast@omegamedia.hr. Pažljivo pročitajte upute koje se nalaze u pakiranju proizvoda.