Sjajno je provesti dan u kupovini ili plesati čitavu noć - no, ponekad će vam bolni žulj pokvariti zabavu. Podijelit ćemo s vama što možete napraviti kako biste nastavili dalje hodati.

O žuljevima

Što je zapravo žulj?

Žulj je područje izdignute kože koja je ispunjena tekućinom. Žuljevi se formiraju na rukama i stopalima uslijed trljanja i pritiska. Žuljeve na stopalima možete dobiti i nošenjem neudobne ili premale obuće, čak i nakon samo nekoliko sati.

Trajni pritisak ili trljanje će u konačnici uzrokovati odvajanje epiderme (vanjskog sloja kože) od donjih slojeva kože, a formirat će se jastučić s tekućinom. Ova tekućina amortizira ranu i spriječava daljnji pritisak. Stoga, žulj je pametna mjera samozaštite vašeg tijela.

”Otvoreni žulj
se lako može
inficirati.”

Vanjska membrana žulja uspješno štiti ranu - od daljnjeg pritiska, prljavštine ili ulaska bakterija. Nažalost, žulj je bolan i može puknuti ako je izložen jačem pritisku ili trenju, ostavljajući tako otvorenu ranu koja je veoma bolna i može se lako inficirati.
Peta je omiljeno mjesto za nastajanje žuljeva
Omiljeno mjesto za nastajanje žuljeva: peta
Flaster sa zaštitnim ”pokrovom žulja” i tekućina žulja
Povratak na vrh

Tretman

Najbolji način rješavanja žuljeva...

...je ostaviti ih na miru. Stavite flaster kako biste uklonili žulj bez da ga probušite. Flaster djeluje trostruko: 1. pomaže u uklanjanju dodatnog pritiska cipela na žulj; 2. štiti osjetljivi sloj kože oko žulja sve dok žulj ne bude spreman za ispuštanje tekućine, prljavštine (i bakterija). Žulj zahtjeva strpljenje i postoji nekoliko postupaka koje možete napraviti kako biste izbjegli bol i osigurali brzo zacjeljivanje:

  1. Čim osjetite kako se žulj formira, stavite flaster. Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva je prva pomoć. Proizvod će zaštititi to područje, čak i otvoreni žulj, od infekcije i prljavštine. Flaster štiti od pritiska i boli koju uzrokuje te ubrzava proces zacjeljivanja.

  2. Sjajan je za žuljeve koji nisu na petama ili prstima (Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva savršeno pokriva obje površine): zaštitit će površinu na kojoj se nalazi žulj. Otvori li se žulj, ovaj proizvod će zaštititi ranu.

  3. Pričekajte i vidjet ćete: Flaster nemojte skidati, osim ako se sam ne odlijepi. Dajte vremena žulju da zacijeli. Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva sa svojom hidrokoloidnom tehnologijom stvara optimalno okružje za brže zacjeljivanje rane. Kako ne bi ometao proces zacjeljivanja, flaster ostavite na rani nekoliko dana (zamijenite ga samo ako se sam odlijepi).

Nemojte sami vršiti zahvate na sebi, molimo vas! Nemojte probušiti žulj. Ukoliko se žulj slučajno otvori, nemojte uklanjati gornji tanki sloj. Ostavite ga da sam zacijeli i prekrijte flasterom. Dok god je prekriven, rana je zaštićena od infekcije. Žulj se ne smije otvarati jer ga gornji sloj štiti od dodatnih infekcija.

Savjet stručnjaka

”Rane najbolje zarastaju u vlažnom okruženju. To je klinički dokazana činjenica na kojoj je utemeljen flaster. U zaštićenom okružju, žulj će najbolje i sam zacijeliti. Probušite li zaštitni sloj žulja, omogućujete bakterijama ulaz u ranu koja se u medicini tretira kao otvorena rana. Ipak, ako se to dogodi, dezinficirajte otvoreni žulj (na primjer, s antiseptičkim sprejem) i stavite flaster. Flaster će zaštititi to područje od daljnjeg pritiska, trenja i ostalih štetnih, vanjskih utjecaja.

"Naša hidrokoloidna tehnologija
stvara optimalno okruženje
za zarastanje rane”

Zahvaljujući hidrokoloidnoj tehnologiji, Hansaplast flasteri protiv žuljeva stvaraju optimalno okruženje kako bi rana zarasla. Hidrokoloidni materijal flastera istovremeno odvodi suvišnu tekućinu iz rane i stvara zaštitni jastučić od gela koji to okruženje čini vlažnim što pomaže bržem zarastanju rane.”
Dr. Maike Kuhlmann, Odjel za istraživanje i razvoj
Vlažno okruženje za zarastanje rane: optimalni uvjeti za zarastanje
Povratak na vrh

Rješenje

Isprobajte ovaj proizvod:

Pametni proizvod koji vam pomaže kod žuljeva - Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva
Povratak na vrh

Prevencija

Savjeti za spriječavanje stvaranja žuljeva

  1. Redovito nanosite kremu za stopala, poput Hansaplast Intenzivne krema protiv zadebljane kože s 20% ureje za temeljnu njegu stopala. Koža stopala će biti podatnija i hidratizirana te otpornija na žuljeve.

  2. Nosite udobne cipele koje vas ne stišću. Osobito ako znate kako ćete puno hodati, plesati čitavu noć itd. - pravi izbor cipela može spriječiti bol u budućnosti. Cipele kupujte popodne jer vaša stopala otiču tijekom dana. Isprobajte nove cipele prije nego se u njima otisnete u kupovinu ili razgledavanje grada.

  3. Obukli ste nove cipele ili cipele bez čarapa? Puno hodate? Budite pametni i zaštitite ”žarišta” na stopalima od žuljeva prije nego izađete iz kuće pomoću hidratantne kreme.

  4. Hidratantne kreme za stopala omekšavaju kožu i smanjuju trljanje stopala sa stijenkama cipela te mogućnost pojave žuljeva. Hidratantna krema može se koristiti na bilo kojem djelu stopala koja je sklona žuljevima, čak i kad nosite cipele s remenčićima.

  5. Vlaga u zraku i koža nisu dobra kombinacija: pazite da vam stopala budu suha. Vlažne cipele, čizme i čarape uzrokovat će bržu pojavu žuljeva od suhih cipela. Tu također možete spriječiti potencijalna ”žarišta” uz pomoć hidratantnih krema. Znojenje stopala možete spriječiti korištenjem Hansaplast Silver Active sprejem za stopala.

  6. Vježbanje ili trčanje? Nosite posebne čarape koje su pojačane na prstima ili petama i koje nemaju šavove.

  7. Idete li na put ili dulje šetnje, budite pripremljeni i u torbi nosite Hansaplast SOS flaster protiv žuljeva. Ekstra jako prianjanje SOS flastera protiv žuljeva zaštitit će žulj, dopustiti mu da zaraste - uvijek se pazite od daljnjeg trenja - kako biste mogli nastaviti hodati!
Povratak na vrh

Za više informacija o Hansaplast proizvodima, kontaktirajte nas putem e-maila na hansaplast@omegamedia.hr. Gore navedeni savjeti ili preporuke nisu zamjena za savjet liječnika. Pažljivo pročitajte uputstva za uporabu koja se nalaze u pakiranju proizvoda. Posavjetujte se s liječnikom u svezi naših savjeta i vašeg medicinskog stanja.