Fiziologija zarastanja rane

Zarastanje rane započinje zgrušavanjem krvi čime se zaustavlja krvarenje, kao i provizornim zatvaranjem rane. Eksudacijska faza karakterizirana je upalom i edemima. Tekućina, eksudat rane, sadrži različite tvari, pr. enzime, rast i stanice potrebne za kontinuirani proces zarastanja.

Regeneracija i rast novih stanica događa se u granulacijskoj fazi. Novo formirano tkivo ispunjava ranu iznutra i svijetlo crvene je boje. Naposljetku, izgradnja novog sloja kože od rubova rane, epitelizacija, dovršava proces zarastanja rane i zatvara ranu.

Posjekotine: uslijed snažnog udarca (pr. dok režete kruh), često krvarenje s blago otvorenim rubovima rana. 

Laceracija: kod prekomjernog širenja i napetosti elasticiteta tkiva, ostaju nepravilni, nazubljeni rubovi rane, često usporeno zarastanje rana i tendencija stvaranju ožiljaka. Veće laceracije zahtjevaju kirurški zahvat kojim će se rubovi rane rezati, a rana zašiti koncem.                                  

Abrazija kože: abrazija gornjih slojeva kože uglavnom je bezopasna, no često kontaminirana. Veće abrazije su iznimno bolne jer rana dopire do završetaka živaca koji se nalaze pod kožom.

Stručnost u tehnologiji proizvodnje flastera

Na temelju dugogodišnje stručnosti u proizvodnji flastera, Hansaplast je jedan od vodećih svjetskih brandova flastera. Naši stručnjaci u Centru za istraživanje kože, u Hamburgu, imaju više od 100 godine iskustva u tehnologiji proizvodnje flastera, njezi rana i terapijskoj njezi kože. Usko surađujući s vodećim zdravstvenim stručnjacima, predvodnici smo znanstvenog razvoja i tehnologija. Time su osigurani pouzdani, učinkoviti i inovativni proizvodi.                                                                     

 

Hansaplast je vodeći proizvođač proizvoda za njegu rana, koji kombiniraju visoku učinkovitost i sigurnost s iznimnom kvalitetom i medicinskom stručnošću, te nudi široki raspon proizvoda visoke kvalitete koji ovaj brand čine izborom broj 1 milijunima ljudi širom svijeta.

Čak se i najmanje rane mogu inficirati. Nekoliko faktora utječe na zarastanje rana i infekcije. Među njima su brojne vrste i količina bakterija, kao i vrsta i položaj rane. Ostali važni faktori su porast godina, kronične bolesti (pr.reducirana vaskularna opskrba ili diabetes mellitus), ili terapije lijekovima (pr.steroidi).

Tehnologija flastera

Ovisno o mjestu gdje se rana nalazi, nudi se izbor ovisno o idealnoj tehnologiji flastera, obliku, veličini, materijalu ili ljepljenju po mjeri. Kako bi prekrili ranu, flasteri su dostupni u različitim veličinama i duljinama zavoja, koji se mogu rezati prema potrebama pojedinca. Hansaplast nudi široki izbor univerzalnih i hi-tech rješenja za njegu najčešćih, manjih ozljeda. Za više informacija pogledajte: Stručno povijanje rana.