Srebro kao antiseptik

Kroz povijest, srebro se često koristilo u liječenju različitih bolesti i infekcija, za dezinfekciju vode i hrane, kao i u liječenju opeklina i rana. Danas, proizvodi koji sadrže srebro se koriste kao antiseptici.            

Srebro se ponaša kao antiseptik jer su njegovi ioni aktivni i mogu prodrijeti kroz membrane bakterija. U međudjelovanju s enzimima bakterija i bjelančevinama, srebro razbija stanični profil bakterija, uzrokujući staničnu distorziju, gubitak varijabilnosti i spriječavanje procesa množenja bakterija.

Prednosti srebra

U usporedbi s ostalim antisepticima, srebro je korisnije jer učinkovito djeluje protiv velikog broja bakterija, čak i u malim količinama i tijekom duljeg vremenskog perioda.

Ukratko, glavne prednosti su:

  • dokazana učinkovitost
  • dokazano antiseptičko djelovanje u širokom spektru
  • djelovanje na izlječenje, te učinak na spriječavanje pojave neugodnih mirisa
  • sjajna podnošljivost na koži
  • nježnost prema koži

Uzroci infekcija

Svaka mala ranica se može inficirati. Nekoliko faktora utječe na zarastanje rana i pojavu infekcija. Među njima su vrsta i količina bakterija, kao i vrsta i položaj rane. Ostali važni faktori su dob, postojeće bolesti (pr.reducirana vaskularna opskrba i diabetes mellitus), ili terapija lijekovima (pr.steroidima).

Kako naše srebro spriječava pojavu infekcija

Cilj tradicionalne njege rane standardnim flasterima je pokrivanje i zaštita rane, te apsorpcija viška eksudata. Hansaplast MED proizvodi s tehnologijom srebra sadrže antiseptički učinkovito srebro, koje se otpušta čim ioni srebra dođu u dodir s ranom. Dok ioni srebra eliminiraju bakterije koje uzrokuju infekcije, tehnologija srebra pomoći će u smanjenju rizika od pojave infekcije.