Srebro kao antiseptik

Kroz povijest, srebro se često koristilo u liječenju različitih bolesti i infekcija, za dezinfekciju vode i hrane, kao i u liječenju opeklina i rana. Danas, proizvodi koji sadrže srebro se koriste kao antiseptici.            

Srebro se ponaša kao antiseptik jer su njegovi ioni aktivni i mogu prodrijeti kroz membrane bakterija. U međudjelovanju s enzimima bakterija i bjelančevinama, srebro razbija stanični profil bakterija, uzrokujući staničnu distorziju, gubitak varijabilnosti i spriječavanje procesa množenja bakterija.

Prednosti srebra

U usporedbi s ostalim antisepticima, srebro je korisnije jer učinkovito djeluje protiv velikog broja bakterija, čak i u malim količinama i tijekom duljeg vremenskog perioda.

  • Ukratko, glavne prednosti su:
  • dokazana učinkovitost
  • dokazano antiseptičko djelovanje u širokom spektru
  • djelovanje na izlječenje, te učinak na spriječavanje pojave neugodnih mirisa
  • sjajna podnošljivost na koži
  • nježnost prema koži

Uzroci pojave neugodnih mirisa

Znoj i njegova interakcija s bakterijama su primarni izvor neugodnog mirisa stopala. Stopala su najčešće zatvorena u čarapama, cipelama ili tenisicama, a povećana vlažnost samo pogoršava situaciju. Stoga, bakterije u mikroflori kože su stimulirane, a posljedica toga je neugodan miris stopala.

Kako srebro spriječava neugodne mirise

Formule protiv znojenja sa srebrom (pogledajte Hansaplast Silver Protect) su visoko učinkovite protiv mikroba, čak i u malim količinama, te smanjuju količinu bakterija koje su glavni uzrok nastajanja neugodnih mirisa stopala. Povrh toga, pouzdane aluminjske soli sadržane u formuli, također, djeluju učinkovito protiv znojenja.