Što je to?

Salicilna kiselina je aktivni sastojak koji se koristi u Hansaplast flasteru protiv kurjih očiju (i Hansaplast flasteru protiv zadebljane kože). Salicilna kiselina je poznat i priznat sastojak u tretmanima njege zadebljane kože i kurjih očiju. Ona omekšava zadebljani i rožnati sloj (središte kurjeg oka), te djeluje sa sastavnim dijelovima stanice i međustaničnim tvarima vanjskog sloja kože kako bi pomogli odvajanje stanica kože (korneocita).

Princip djelovanja

Učinak salicilne kiseline može se vidjeti u gornjim slojevima kože. Kiselina opušta međustaničnu strukturu, koja zajedno drži rožnate stanice u kurjem oku. To dovodi do pojačane hidratacije, koja onda uzrokuje širenje kurjeg oka i omekšanje istog (proces koji se naziva keratolitička aktivnost) - time je mehaničko uklanjanje stanica kože olakšano. Flaster se treba stavljati na suhu i čistu kožu, te ga je potrebno nositi dva dana. Rezultati bi trebali biti vidljivi nakon četiri dana. Za više informacija, kliknite ovdje.

Što je kurje oko?

Kurje oči nastaju ako je koža izložena stalnom i preciznom pritisku. Koža tada reagira nakupljanjem debljeg rožnatog područja (zadebljana koža) kako bi se zaštitila od pritiska. Ukoliko se pritisak nastavi, zadebljana koža se nakuplja i pretvara u kurje oko. Naposljetku, u središnjoj točci gdje je pritisak najjači, formira se mala skupina zadebljane kože u obliku stožca.

Uzroci pojave kurjih očiju

Pritisak je jedan od glavnih razloga pojave kurjih očiju. Vanjski pritisak na kožu stopala bit će suočen s otporom koji pružaju kosti tijela, uglavnom u kombinaciji s nešto trenja, na primjer kada se nožni prsti trljaju uz stjenke obuće. Stoga, glavni uzrok pojave kurjih očiju je neudobna i preuska obuća, preuske čarape, dugo stajanje, ravna stopala, anomalije kostiju i neprirodan hod.