Što je vlažno zarastanje rana?

Ideja o vlažnom zarastanju rana rodila se 1962.godine, kada je George D. Winter otkrio kako će epitelizacija, proces zatvaranja rane, djelovati dvostruko brže u vlažnom okruženju nego ispod kraste. Danas, princip vlažnog zarastanja je općenito prihvaćen u stručnom svijetu, a mnogi proizvodi razvijeni za zarastanje kroničnih rana utemeljeni su na vlažnoj terapiji rana.

Kako vlažno zarastanje rane pomaže u bržem i boljem zarastanju rana?

Pokrivanje rane proizvodom za vlažno zarastanje rane stvara optimalno okruženje koje će ...

  • omogućiti povoljne uvjete za zatvaranje rane (epitelizacija), formaciju novog tkiva i imunološki sustav
  • dopušta neprekinuti proces zarastanja i brže zacjeljenje
  • spriječava formaciju kraste za optimizaciju migracije stanice i smanjuje vjerojatnost pojave ožiljka
Omogućavanje zarastanja rana u vlažnom okruženju ima mnoge prednosti. Tri glavne prednosti su:

1. Optimizacija procesa zarastanja rane
Terapija vlažnog zarastanja rana pomaže u ostvarenju i održavanju optimalnih uvjeta za zarastanje rane i rast stanica. Eksudat rane djeluje kao medij za prijenos bioaktivnih molekula koje osiguravaju kako će se novo tkivo koordinirano formirati. Stanice će se formirati, dijeliti i migrirati povećanom brzinom kako bi optimizirale proces zarastanja rane.

2. Brže zarastanje
Kliničke studije dokazuju kako je proces zarastanja rana brži u vlažnom*.

Kada su stvoreni optimalni uvjeti za ranu, tempo formacije stanica i novog tkiva se povećava. Zarastanje rana se ubrzava do 50%!

3. Prevencija pojave ožiljaka i osiguranje lijepog zarastanja
U vlažnom okruženju, kraste se ne stvaraju jer one spriječavaju formaciju novog tkiva. Ako rana zaraste bez kraste i proces zarastanja rane bude neprekinut, vjerojatnost pojave ožiljka je smanjena, a estetski rezultati su poboljšani.

 * Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Što je to?

Hansaplast Fast Healing jastučić za rane napravljen je od posebne poliuretanske matrice i prekriven je tankim slojem poliuretana. Materijal stvara optimalne uvjete za vlažno zarastanje rana. Omogućuje apsorpciju tekućine iz rana, ali ostavlja važne proteine u rani. Poliuretan je pogodan za osjetljivu kožu, vodootporan, koži dopušta disanje i propušta vodenu paru. Jastučić za rane prianja na zdravu kožu, ali ne i na ranu, osiguravajući bezbolnu izmjenu flastera i neprekinuto zarastanje rane.

Kako djeluje?

Kliničke studije su potvrdile ubrzanje zarastanja rana čak i do 50%. Hansaplast poliuretanska tehnologija osigurava optimalne uvjete za vlažno zarastanje rana i tako poboljšava prirodni proces zarastanja rana*: obnavljanje stanica i kretanje je podržano i time je olakšana formacija novog tkiva. Nadalje, poliuretanska tehnologija štiti ranu; tanka je i fleksibilna, te se može koristiti skoro za sve rane na tijelu.

* Wigger-Alberti et al., J Wound Care 2009; 18(5):208, 210-4"