Što je vlažno zarastanje rana?

Ideja o vlažnom zarastanju rana rodila se 1962.godine, kada je George D. Winter otkrio kako će epitelizacija, proces zatvaranja rane, djelovati dvostruko brže u vlažnom okruženju nego ispod kraste. Danas, princip vlažnog zarastanja je općenito prihvaćen u stručnom svijetu, a mnogi proizvodi razvijeni za zarastanje kroničnih rana utemeljeni su na vlažnoj terapiji rana.

b. Kako vlažno zarastanje rane pomaže u bržem i boljem zarastanju rana?

Pokrivanje rane proizvodom za vlažno zarastanje rane stvara optimalno okruženje koje će ...

  • omogućiti povoljne uvjete za zatvaranje rane (epitelizacija), formaciju novog tkiva i imunološki sustav
  • dopušta neprekinuti proces zarastanja i brže zacjeljenje
  • spriječava formaciju kraste za optimizaciju migracije stanice i smanjuje vjerojatnost pojave ožiljka
Omogućavanje zarastanja rana u vlažnom okruženju ima mnoge prednosti. Tri glavne prednosti su:

1. Optimizacija procesa zarastanja rane
Terapija vlažnog zarastanja rana pomaže u ostvarenju i održavanju optimalnih uvjeta za zarastanje rane i rast stanica. Eksudat rane djeluje kao medij za prijenos bioaktivnih molekula koje osiguravaju kako će se novo tkivo koordinirano formirati. Stanice će se formirati, dijeliti i migrirati povećanom brzinom kako bi optimizirale proces zarastanja rane.

2. Brže zarastanje
Kliničke studije dokazuju kako je proces zarastanja rana brži u vlažnom*.

Kada su stvoreni optimalni uvjeti za ranu, tempo formacije stanica i novog tkiva se povećava. Zarastanje rana se ubrzava do 50%!

3. Prevencija pojave ožiljaka i osiguranje lijepog zarastanja
U vlažnom okruženju, kraste se ne stvaraju jer one spriječavaju formaciju novog tkiva. Ako rana zaraste bez kraste i proces zarastanja rane bude neprekinut, vjerojatnost pojave ožiljka je smanjena, a estetski rezultati su poboljšani.

 * Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Što je to?

Jastučić za rane sadrži kremu za zarastanje, razvijenu kombinacijom istraživanja tvrtke Beiersdorf i Eucerin istraživačkim laboratorijima*. Krema za zacjeljivanje sadrži vazelin, tekući parafin, kruti parafin i lanolin, ne sadrži miris i konzervanse, te je iznimno blaga prema koži. Krema za zarastanje podržava vlažno zarastanje rana, koje omogućuje brže i superiornije rezultate zarastanja. Dermatolozi širom svijeta je preporučaju, a njena učinkovitost je klinički dokazana**.

* Mills OH et al. Journal of New Developments in Clinical Medicine. 1993:151-6.
** Kuhlmann M et al. Poster presented EADV 2009, Berlin, Germany

Kako djeluje?

Hansaplast flaster s kremom za zarastanje je prvi flaster koji nudi rješenje i kombinira pravilni tretman rane s ugodnim korištenjem. Krema za zarastanje stvara zaštitni sloj koji omogućuje optimalne uvjete za vlažno zarastanje rane i bolje zarastanje. U ovim uvjetima, zarastanje rane je ubrzano; proces zarastanja ima bolju potporu od uobičajenih zavoja, a mogućnost pojave ožiljaka je smanjena.