Alergija na ubod insekata
Poveća reakcija prilikom uboda insekata može izazvati dodatne poteškoće

Alergijska reakcija na ugriz ili ubod insekata

Alergijske reakcije najčešće su uzrokovane ubodima opnokrilaca, pčele, bumbara, ose, stršljena i mrava. Učestalost alergijskih reakcija na ubode insekata razlikuju se u pojedinim zemljama, ponajprije zbog klimatskih osobitosti pojedinog geografskog područja.

Povratak na vrh

Mala lekcija uboda insekata

 

Iako postoji oko milijun vrsta insekata, samo manji broj njih uzrokuje alergijske reakcije prilikom uboda. Te su alergijske reakcije najčešće uzrokovane ubodima opnokrilaca, pčele, bumbara, ose, stršljena i mrava. Kod uboda tih insekata postoje određene razlike koje je dobro poznavati. Pčele i bumbari bodu kada su uznemireni. Nakon uboda pčele, na mjestu uboda ostaje žalac s mjehurićem otrova iz zatka kukca. Otrov se postupno oslobađa uzrokujući lokalizirane i/ ili opće simptome. Zbog toga se savjetuje žalac pčele što prije ukloniti. Otrov pčele i bumbara najotrovniji su u proljeće.  Sastavom su slični, sadrže različite štetne tvari koje u osjetljivih osoba mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Povratak na vrh

Ubodi pčela i osa

Alergijske reakcije na ubod pčele obično se javljaju nakon višekratnih prijašnjih uboda, pa su češće u profesionalno izloženih osoba (pčelari). Za razliku od pčela , ose i stršljeni ne ostavljaju žalac u koži, te mogu ubosti više puta. Ose i stršljeni su često agresivni, napadaju i kada nisu uznemireni, posebice u kasno ljeto i jesen. Otrovi ose i stršljena sadrže kemijski aktivnije tvari, pa se alergijske reakcije teže, osobito pri ubodu stršljena kada je i količina otrova veća. Alergijske reakcije na ubod ose mogu se javiti nakon prvog uboda iako su češće nakon 2-3 prijašna uboda dok  je alergijska reakcija na otrov mrava znatno rijeđa. Sastav otrova mrava mijenja se ovisno o godišnjem dobu, "najotrovniji"  je u rano ljeto.

Alergijske reakcije na ubod pčele obično se javljaju nakon višekratnih prijašnjih uboda, pa su češće u profesionalno izloženih osoba (pčelari). Za razliku od pčela, ose i stršljeni ne ostavljaju žalac u koži, te mogu ubosti više puta. Ose i stršljeni su često agresivni, napadaju i kada nisu uznemireni, posebice u kasno ljeto i jesen. Otrovi ose i stršljena sadrže kemijski aktivnije tvari, pa se alergijske reakcije teže, osobito pri ubodu stršljena kada je i količina otrova veća.

Povratak na vrh

Ubodi komaraca

Komarci će vas najvjerojatnije ubosti u zoru ili u sumrak, kada su najaktivniji. Ako vas ubodu, znakovi i simptomi uboda komaraca (crvenilo, oteklina i svrbež) ne moraju se pojaviti i do dva dana nakon što ste bili ugriženi.

Da biste spriječili ubode komaraca, poduzmite korake za smanjenje populacije komaraca oko vaše kuće. Možete si pomoći korištenjem sredstava protiv ugriza insekata i zaštitnom odjećom. Hansaplast sprej protiv insekata štiti od komaraca u trajanju do šest sati i krpelja u trajanju do četiri sata. Formula ne ostavlja masni sloj na koži i ugodnog je mirisa. Sprej je pogodan za korištenje na licu i tijelu.

Prevencija je uvijek najbolji lijek pa korištenjem Hansaplast repelenata možete učinkovito spriječiti krpelje i komarce da vam dosađuju tijekom toplih ljetnih večeri.

Povratak na vrh