Život s insektima

Insekti su najčešće životinje velike 1-2 cm čija je uloga gotovo dominantna. Bez njih bi život na Zemlji kakav sad poznajemo bio nemoguć. Toliki značaj ima podlogu u njihovoj brojnosti, sposobnosti prilagođavanja, ponašanju, malim dimenzijama tijela itd.. Ipak, nekad nam se čine kao najveće napasti na svijetu.

Povratak na vrh

Prirodni savjeti za ljeto sa što manje kukaca

 

Osim kemikalija i smotanih novina, postoje neki prirodni savjeti kako da vam ljeto prođe sa što manje kukaca. Polovica limuna sa zabodenim klinčićima pomaže tjeranju osa. S obzirom na to da su kukci osobito aktivni u sumrak, svijeće od citrusa također su dobra ideja.

Kad dođe vrijeme najveće aktivnosti osa, morate biti posebno oprezni. To osobito vrijedi za djecu – pripazite da piju sa slamkom, a ne izravno iz čaše te da uvijek prvo pogledaju prije nego što zagrizu nešto. Ako uz sav oprez i budu ubodena, stavite nešto hladno na mjesto uboda i koristite posebnu kremu ili gel kako biste ublažili neugodu.

Povratak na vrh

Naša kućica, naša slobodica

Vaš dom, a posebice vaša spavaća soba pripada samo vama pa prije svega ne dopustite komarcima da uđu. Ako morate ostaviti prozore otvorenima tijekom vrućeg ljeta, primijetit ćete da svjetlo noću magnetski privlači leteće kukce. Tada pomažu samo mrežice za prozore. Pokušajte postaviti mrežu za komarce iznad i oko vašeg kreveta. Vaša četiri zida u trenu će izgledati poput tropske oaze. Pripazite da krajevi mreže budu zataknuti ispod madraca.

Na balkonu ili u vrtu ove vas male zvjerke uopće neće smetati ako odjenete dugu, svijetlu i laganu odjeću koja je duga do gležnjeva. Lan ili svila idealan su izbor. Tanke čarape također su dobra ideja jer komarci jako vole ubosti područje oko gležnjeva.

Povratak na vrh

Zaštita od komaraca

 

 Postoje dva osnovna načina zaštite od napada insekata, a to su: sredstva za odbijanje insekata te izbjegavanje područja u kojima postoji opasnost od uboda i ugriza insekata. Sredstva za odbijanje insekata prilično su djelotvorna protiv neotrovnih insekata, poput komaraca, buha ili krpelja. Prirodno sredstvo za odbijanje insekata koje valja spomenuti je čisto eukaliptusovo ulje. Otopinu od jedne čaše vode i pet kapi eukaliptusovog ulja nanesite na kožu.

Povratak na vrh