Alergijska reakcija na ugriz ili ubod insekata

Alergijske reakcije najčešće su uzrokovane ubodima opnokrilaca, pčele, bumbara, ose, stršljena i mrava. Učestalost alergijskih reakcija na ubode insekata razlikuju se u pojedinim zemljama, ponajprije zbog klimatskih osobitosti pojedinog geografskog područja.

Povratak na vrh

Mala lekcija uboda insekata

 

Iako postoji oko milijun vrsta insekata, samo manji broj njih uzrokuje alergijske reakcije prilikom uboda. Te su alergijske reakcije najčešće uzrokovane ubodima opnokrilaca, pčele, bumbara, ose, stršljena i mrava. Kod uboda tih insekata postoje određene razlike koje je dobro poznavati. Pčele i bumbari bodu kad su uznemireni. Nakon uboda pčele, na mjestu uboda ostaje žalac s mjehurićem otrova iz zatka kukca. Otrov se postupno oslobađa uzrokujući lokalizirane i/ ili opće simptome. Zbog toga se savjetuje što prije ukloniti žalac pčele. Otrov pčele i bumbara najotrovniji su u proljeće.  Sastavom su slični, sadrže različite štetne tvari koje u osjetljivih osoba mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Povratak na vrh

Ubodi pčela i osa

 

Alergijske reakcije na ubod pčele obično se javljaju nakon višekratnih prijašnjih uboda pa su češće u profesionalno izloženih osoba (pčelari). Za razliku od pčela, ose i stršljeni ne ostavljaju žalac u koži te mogu ubosti više puta. Ose i stršljeni su često agresivni, napadaju i kada nisu uznemireni, posebice u kasno ljeto i jesen. Otrovi ose i stršljena sadrže kemijski aktivnije tvari pa se alergijske reakcije teže, osobito pri ubodu stršljena kada je i količina otrova veća. Alergijske reakcije na ubod ose mogu se javiti nakon prvog uboda iako su češće nakon 2-3 prijašnja uboda, dok je alergijska reakcija na otrov mrava znatno rjeđa. Sastav otrova mrava mijenja se ovisno o godišnjem dobu, "najotrovniji" je u rano ljeto.

Povratak na vrh

Ubodi komaraca

Komarci će vas najvjerojatnije ubosti u zoru ili u sumrak, kada su najaktivniji. Ako vas ubodu, znakovi i simptomi uboda komaraca (crvenilo, oteklina i svrbež) ne moraju se pojaviti i do dva dana nakon što ste bili ugrizeni.

Da biste spriječili ubode komaraca, poduzmite korake za smanjenje populacije komaraca oko vaše kuće. Možete si pomoći korištenjem sredstava protiv ugriza insekata i zaštitnom odjećom.

Povratak na vrh