Ubodi insekata nisu potrebni

Simptomi uboda insekata razlikuju se ovisno o vrsti insekata, vrsti uboda, osjetljivosti ubodene osobe te ozbiljnosti reakcije organizma. Većina uboda insekata izaziva samo blagu nadraženost.

Povratak na vrh

Neugodni ubodi insekata

 

Najveći dio uboda insekata izaziva samo nadraženost kože. U takvim slučajevima javljaju se sljedeći simptomi:

  1. Oticanje kože oko mjesta uboda ili ugriza
  2. Pojava svrbeža ili osjećaja pečenja
  3. Gubitak osjeta, odnosno obamrlost ubodenog dijela tijela.

Neugodan osjećaj koji nastaje nakon takvih uboda može se olakšati i ublažiti stavljanjem hladnih obloga. Ako vas je ugrizao krpelj, potrebno ga je odmah odstraniti. Pincetom uhvatite krpelja blizu glave te ga nježno i s oprezom odstranite.

Povratak na vrh

Simptomi ugriza otrovnih pauka

 

Ugrizi otrovnih pauka, poput crne udovice, mogu izazvati ozbiljnije posljedice, posebice kod osjetljivijih osoba. Prilikom pojave takvih simptoma, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć. Najčešći simptomi ugriza otrovnih pauka jesu:

  1. Jaka bol u zglobovima i mišićima
  2. Grčevi
  3. Vrućica ili groznica
  4. Teškoće u disanju i gutanju
  5. Otežan govor

Ipak, ovi simptomi se javljaju nešto rjeđe te je vjerojatnost uboda otrovnih pauka mala.

Povratak na vrh

Zaštita od uboda insekata

U slučajevima kada je nemoguće izbjegavanje insekata, bitna je primjena repelenata za insekte. Uz sredstva za odbijanje insekata potrebno je poduzeti i neke dodatne korake. Ne koristite parfeme i jake mirise te pokrijte svoje tijelo odjećom koliko god je to moguće. Nakon povratka iz prirode, obvezno pregledajte tijelo i potražite moguće ugrize krpelja. Isto tako, preporučuje se i uporaba zaštitnih mreža na prozorima i vratima, kako biste spriječili ulazak insekata u vaš dom.


Povratak na vrh