Vježbate li, znat ćete kako su sportske ozljede normalna stvar u sportu, kao i porazi. Hansaplast sportski zavoji pomoći će vam u nadilaženju prepreka - i spriječiti daljnje ozljede.

ZAŠTO SE STAVLJAJU ZAVOJI?

Bez obzira na to je li ozljeda već nastupila ili se radi o prevenciji; moguće je izbjeći ili olakšati bolove u zglobovima i ozljede korištenjem zavoja i bandaža za potporu i stabilizaciju. Ovi proizvodi štite i pružaju potporu zglobovima koji su skloni ozljedama, pouzdano i bez rizika od nuspojava. Bandaže nude različite stupnjeve kompresije i stabilizacije koje pružaju pouzdanu potporu svakom zglobu. Ovi proizvodi mogu doprinijeti i ozdravljenju nakon ozljeda. Povrh toga, njihova sposobnost kompresije poboljšava metabolizam koji onda pomaže u smanjenju oteklina i brže uklanja napetost tkiva.

Zavoji i bandaže mogu

 • stabilizirati akutne ozljede, pružiti zaštitu i potporu u fazi ozdravljenja
 • pomoći kod kronične boli (čest slučaj kod zglobova u nozi)
 • pomoći ozdravljenju kompresijom na tkivo

Sportašev prijatelj: bandaže stabiliziraju i podupiru zglobove

Koristite bandaže kako biste spriječili ozljede. Osobito kad je riječ o sportovima koji se povezuju s čestim iščašenjima zglobova, poput košarke, nogometa, odbojke, zavoj se koristi u spriječavanju istegnuća ligamenata u zglobu i daljnjih ozljeda.

ZAVOJI MOGU POMOĆI
U OPORAVKU SPORTAŠA I SPRIJEČITI
PONOVNU POJAVU OZLJEDA
Korištenje zavoja je važno za prevenciju ozljeda zglobova, osobito ruke i noge. Zavoji su važni i u ranom djelovanju na rane i rehabilitaciju jer ponovno pojavljivanje ozljeda kod sportaša je manje vjerojatno uporabom zavoja kao potpore.


Zaštitite ruke i prste

Zaustavljanje i lovljenje lopti, pasovi i blokiranje mogu uzrokovati ozljede, osim ako prsti i ruke nisu dobro stabilizirani. Hansaplast učvrsni zavoji su idealni za ovu svrhu: podupiru zglobove i tetive, maksimalno smanjuju bolne, nepotrebne pokrete i pomaže u oporavku od sportskih ozljeda. Sportski zavoji su dostupni u različitim duljinama i širinama kako bi optimalno pristajali svakome. Pouzdano prianjaju i pružaju zaštitu zglobovima prstiju i ruku u sportovima poput rukometa ili odbojke.

Povratak na vrh

ZAVOJI - PITANJA I ODGOVORI

 1. MOGU LI SAM(A) STAVITI ZAVOJ?

  U početku ne jer je najvažnija stvar poznavanje prave tehnike. Medicinski stručnjak će pomno i stručno staviti trake. Pripazit će i na pravilno postavljanje i položaj, prilagoditi napetost i smjer u skladu s vašim stanjem. Odredit će i pravi stupanj kompresije i znati koliko je pokretljivosti dopušteno pri korištenju zavoja. Svi ovi faktori trebaju se uzeti u obzir za pravilnu primjenu te bi vam u početku medicinski stručnjak uvijek trebao stavljati ove zavoje.

 2. ŠTO JE KINEZIOLOŠKO STAVLJANJE ZAVOJA?

  Kineziološko stavljanje posebnih elastičnih zavoja koristi se širom svijeta za sportske ozljede. Utemeljeno na teoriji kako se prilagodbom napetosti kože uz pomoć zavoja, mogu poboljšati mišići, cirkulacija i limfna funkcija. Terapija je osmišljena u Japanu, a popularnost u svijetu je stekla nakon održavanja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Posebni elastični zavoji se koriste u mnogim područjima prevencije, rehabilitacije i ozljeda mišića te pružaju potporu zglobovima, napetosti mišića i uklanjanju bolova. Popularnost u svijetu sporta duguju omogućavanju veće mobilnosti od uobičajenih zavoja. Sami zavoji napravljeni su tako da sliče svojstvima kože, samoljepljivi su, od elastičnog materijala koji je vodootporan i propušta zrak te koji tako omogućuje potpuni raspon kretnji i može se nositi nekoliko dana. Posebni sportski zavoji se koriste i u medicinskom okruženju, pr. u tretiranju limfnih edema, blokade limfnog sustava koja dovodi do otekline.

Povratak na vrh

DODATNI SAVJETI

 1. 1. Ostavite stručnjacima da to naprave

  Ako ste zadobili ozljedu i upućeni ste fizioterapeutu, pustite njemu ili njoj da vam pokaže ispravnu tehniku stavljanja zavoja.

 2. 2. Ohladite nakon bolova

  Ako dođe do ozljede, poput kontuzija ili istegnutih mišića, odmah stavite hladni oblog na njih. Proizvodi za hlađenje učinkovito hlade, uklanjaju bol i sprječavaju otekline. Potpomažu i proces zacjeljivanja.

Povratak na vrh

SAVJET STRUČNJAKA

Kako se mogu spriječiti sportske ozljede?

Zglobove možete stabilizirati i poduprijeti uz pomoć bandaža 

”Mišići se moraju zagrijati i istegnuti prije početka vježbanja. Poznato je kako se određeni dijelovi tijela posebno naprežu, a bandaže i zavoji se mogu koristiti kao dodatna potpora. Važno je i redovito vježbati te postepeno pojačavati treninge. Pažljivo istražite svoja ograničenja i polako pojačavajte teret."

Dr. Gerd Müller, specijalist ortopedije

Ohladite na licu mjesta!

U slučaju akutnih ozljeda, potrebno je trenutno primijeniti adekvatno hlađenje. Hlađenje će usmjereno i pouzdano ukloniti bol i smanjiti oticanje.

Povratak na vrh

Gore navedeni savjeti i preporuke nisu zamjena za savjet stručnjaka. Važno: konzultirajte se s medicinskim stručnjakom u slučaju ozljede od prekomjerne uporabe zglobova ili medicinskih stanja, poput frakture. Posavjetujte se s liječnikom kod akutnih stanja koje prati crvenilo, oticanje ili hipertermija zglobova, trajna bol u zglobovima ili jaka bol povezana s neurološkim simptomima (pr. otupjelost, peckanje, nepokretnost).                     

Za više informacija o Hansaplast proizvodima, kontaktirajte nas putem e-maila na hansaplast@omegamedia.hr. Pažljivo pročitajte upute koje se nalaze u pakiranju proizvoda.