Donosimo nekoliko jednostavnih vježbi

 

Kralježnica je najosjetljiviji dio tijela, a s godinama postaje još osjetljivija. Starenjem gubimo mišićnu masu i snagu, a gubitak snage muskulature lokomotornog sustava uzrokuje gubitak osjećaja ravnoteže. Takav poremećaj povećava mogućnost padova, prijeloma i drugih ozljeda. Zato treba vježbati, a u program je nužno uključiti vježbe snage kojima se povećava opća snaga i masa mišića.

Počnite vježbati pod opterećenjem kojeg možete svladati bez većeg napora.

Možete početi s po pet ponavljanja u seriji. S kontinuiranim vježbanjem ponavljajte broj serija s istim brojem ponavljanja u jednoj seriji, a zatim povećavajte broj ponavljanja u svakoj seriji do maksimalno 15 ponavljanja u jednoj seriji.

Preporučuje se izvoditi vježbe dva do tri puta tjedno u trajanju od 30 do 40 minuta.

Redovitim i pravilnim vježbama može se utjecati na gustoću kostiju i ojačati muskulaturu uz kralježnicu i tako ojačati funkciju kralježnice.

Vježbanjem se može povoljno utjecati na ublažavanje posljedica osteoporoze.

Osteoporoza je bolest današnjice koja pogađa većinom žene, a utječe na smanjenje gustoće kostiju te značajno može umanjiti kvalitetu života.

Povoljan utjecaj vježbanja na cijelo tijelo je neosporan, stoga počnite već danas s ovih nekoliko jednostavnih vježbi:

 1. Vježba 1:

  Legnite na trbuh i ispružite ruke. Podignite od poda najprije ispruženu desnu ruku, a potom lijevu. Pritom kontrahirajte leđnu muskulaturu. Izvodite 2-4 serije do 15 ponavljanja.
 2. Vježba 2:

  Legnite na trbuh i ispružite ruke. Podignite od poda ispruženu desnu ruku i desnu nogu, a zatim lijevu ruku i lijevu nogu. Pritom kontrahirajte leđnu muskulaturu. Izvodite  2-4 serije do 15 ponavljanja.
 3. Vježba 3:

  Legnite na trbuh i ispružite ruke. Podignite obje ruke od poda te ih ispružite i savijajte do razine ramena. Pritom kontrahirajte leđnu muskulaturu. Izvodite  2-4 serije do 15 ponavljanja.
 4. Vježba 4:

  Legnite na leđa, ruke savinite u latkovima, a prste stavite pod bradu. Podignite gornji dio trupa i obje ruke tako da ne odvajate prste od brade. Pritom kontrahirajte leđnu muskulaturu. Izvodite  2-4 serije do 10 ponavljanja.
 5. Vježba 5

  Kleknite, a ruke ispružite okomito na podlogu. Spustite kukove prema petama. Ruke ispružite. Pritom istegnite leđa. Izvodite 1-2 serije do 10 ponavljanja.

Osjećate li bol u koljenima, nosite Hansaplast učvrsnu bandažu za koljena. Njen anatomski oblik omogućuje optimalnu zaštitu zgloba. Diskretna je i možete je nositi ispod odjeće. Ne dozvolite da vas bolni zglobovi ometaju u aktivnom životu.

Povratak na vrh