Image

Mala lekcija o insektima – Što su insekti i zašto tražimo načine zaštite od napada insekata.

Vrijeme čitanja 2 minuta
Prikaži više

Insekti

Insekti (Insecta) su najbrojniji razred kopnene grupe člankonožaca. S više od milijun poznatih vrsta, najbrojnija su grupa životinja uopće.

Važnost insekata za naš planet

Image

Prema različitim procjenama, računa se da je stvaran broj postojećih vrsta mnogo veći, pri čemu se naslućuje, da samo u tropskim kišnim šumama žive još milijuni neotkrivenih vrsta insekata. Njihov naziv se izvodi od latinskog insectare, "zarezati", "urezati", što se odnosi na konstituciju njihovog izgleda. Procjenjuje se da je ukupna biomasa insekata na Zemlji 12 puta veća od biomase cjelokupnog stanovništva. Insekti imaju velik značaj kako u prirodi, tako i za čovjeka.

Štetni insekti koji bodu

Štetni insekti koji bodu čine se kao napast koja u vrijeme različitih godišnjih doba ima svoje intervale veće ili manje prisutnosti. U ovu kategoriju možemo svrstati insekte iz porodice osa (Vespidae), koje ugrožavaju čovjeka svojim bolnim ubodom. Pri tome je bitan faktor velikog broja ljudi alergičnih na toksine ovih insekata. U našoj zemlji najčešće se sreću Europski stršljen, Njemačka osa i Obična osa.

Postoje deseci insekata čiji ubodi ili ugrizi mogu izazvati probleme. Dijelimo ih na otrovne (pčele, ose, stršljeni, crveni mravi...) i neotrovne (komarci, buhe, uši, stjenice, krpelji...).

Simptomi uboda insekata razlikuju se ovisno o vrsti insekata, vrsti uboda, osjetljivosti ubodene osobe te ozbiljnosti reakcije organizma. Kako smo već napomenuli, većina uboda insekata izaziva samo blagu nadraženost. U takvim slučajevima javljaju se sljedeći simptomi: oticanje kože oko mjesta uboda ili ugriza, pojava svrbeža ili osjećaja pečenja, gubitak osjeta.

Image

Hansaplast rješenje za ubode insekata

Image

Postoje dva osnovna načina zaštite od napada insekata, a to su: sredstva za odbijanje insekata te izbjegavanje područja u kojima postoji opasnost od uboda i ugriza insekata. Sredstva za odbijanje insekata prilično su djelotvorna protiv neotrovnih insekata, poput komaraca, buha ili krpelja. Prirodno sredstvo za odbijanje insekata koje valja spomenuti je čisto eukaliptusovo ulje.  Otopinu od jedne čaše vode i pet kapi eukaliptusovog ulja nanesite na kožu.

 

Učinkovit repelent za insekte dolazi u obliku Hansaplast spreja protiv insekata. On odbija neotrovne insekte poput komaraca i do 6 sati i krpelje do 4 sata. Tako ćete tijekom svih godišnjih doba biti zaštićeni od uboda komaraca i krpelja.